Atomenergetikai Múzeum

Kenton-hagyaték

Valamikor a kilencvenes évek elején érdekes megkeresés jutott el az erőműhöz. Egy amerikai úr, bizonyos John E. Kenton felajánlja ajándékba főleg nukleáris témájú szakkönyv-gyűjteményét. Egyetlen kikötése volt, hogy a megajándékozott fizesse a szállítás költségeit.

Mint kiderült, az úr részben magyar származású volt, és egy olyam szerkesztőségben dolgozott, ahol a megjelent könyvekről készítettek recenziókat. Kenton az atomenergetika témafelelőse volt, és összegyűjtötte az e tárgyban megjelent könyveket.

A könyvek nagy része a negyvenes-hatvanas évekből származik, a nagy nukleáris titkolózás időszakából. Köztük ilyenek, hogy az USA Atomenergia Bizottságának megalakulási jegyzőkönyve (1946!!! az elnök személyes jelenlétében), majd utána a kongresszusnak küldött jelentései, bennük az atomfegyverrel kapcsolatos fejlesztések és tervek. Könyvek, belső konferenciacikkek a nukleáris technika fejlesztése terén végzett erőfeszítésekről. A friss technológiáról szőtt eufórikus ábrándok: lakások fűtése radioaktív izotópokkal, nukleáris hajtóművek repülők, közúti járművek számára. Kezdeti próbálkozások különféle reaktortípusokkal.

Tudománytörténeti értékek: Rutherford, Fermi, Hevesy összes művei. Libby professzor könyve az általa kidolgozott C-14 kormeghatározási módszerről.

Sok elemző kötet az atomenergia gazdasági, ipari kilátásairól. Éles kritikai beszámoló arról, hogy a nagyvállalatok hogyan kaparintották meg az „atombizniszt”. Megjelentek az első atomenergiát ellenző tanulmányok. Már a hatvanas években nagy hangsúlyt kap a társadalmi elfogadhatóság kérdése.

A könyvek igen ritka kiadványok, a múzeum megnyitásakor kerültek könyvtárunkba.

ESEMÉNYEK