Atomenergetikai Múzeum

 

Minden évben lelkesen készülünk a Múzeumok Majálisára, nem volt ez másképp az idén sem. A különbség annyi volt, hogy csak május 19-én, vasárnap állítottunk sátrat, mivel pont arra a hétvégére esett Pakson a Város napja rendezvény, amelyre szintén kitelepültünk szombaton.

Az idő reggel borongós volt, esett is. Aztán amint kisütött a nap, elkezdtek szállingózni az első vendégek, és jöttek egyre többen.

Sok újítással készültünk erre a napra. Tavaly jelent meg az Élet az atomerőműben című leporellónk, ennek segítségével a gyerekek közelebbről megismerkedhetnek az erőműben folyó folyamatokkal és munkákkal. Összeállítottunk két kérdéssort is a mesekönyvvel kapcsolatban, egyet az óvodásoknak, egyet pedig a kisiskolásoknak. Emellett a kisebbeket kézművesfeladattal is vártuk.

A felnőttek szintén próbára tehették tudásukat egy atomerőmű-ismereti kvíz segítségével.

A Város napja rendezvényen debütált, de a majálison is érdekes újdonságnak számított még az okoseszközöket használó fiatalok körében is a kiterjesztett valóság technológiája, az AR-alkalmazás. Ennek segítségével a múzeum több érdekes műtárgya 3D-ben jelenik meg a telefon vagy tablet kijelzőjén, így „magunkkal vihetjük” őket a külső helyszínekre is.

Szintén népszerűek voltak a VR-szemüvegek, amelyekkel virtuális sétát tehettek az érdeklődők a reaktor- és turbinacsarnokban, valamint a blokkvezénylőben is.

Az elmaradhatatlan fizikakísérletek szintén standunkhoz vonzották a látogatókat.

Az ilyen országos rendezvények nagyon jó alkalmat adnak arra, hogy bemutassuk a múzeumot, és egy kicsit elbeszélgessünk az atomenergiáról olyanokkal is, akik esetleg nem vagy csak ritkán találkoznak ezzel a témával.

ESEMÉNYEK

június
22

Múzeumok Éjszakája

3. Múzeumi Piknik – Velünk kerek