Atomenergetikai Múzeum

2020.05.12

Teller Ede vetélkedő

Az idei tavasz minden tekintetben más, mint a megszokott...

A Teller Ede vetélkedőt a Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás települések 7-8. évfolyamos tanulóinak szoktuk szervezni, ahova 3 fős csapatokkal jönnek az iskolák. Mivel most erre nem volt lehetőség, egyéni versenyt hirdettünk, és minden általános iskolásnak lehetősége volt a megmérettetésre.

A verseny háromfordulós volt. Az első fordulóban egy videót kértünk, amiben egy otthon elvégezhető kísérlettel kellett időjárási jelenséget bemutatniuk a versenyzőknek. Nagyon ötletes kísérleteket küldtek be, ráadásul a videók szerkesztésére is többen figyeltek, így igazán színvonalas megoldásokat láthattunk. Többen a vízkörforgást mutatták be, de volt, aki a szülei segítségével szolárparabolát készített, és megmutatta, hogy a napsugarak hogyan melegítik fel a földet, vagy éppen saját készítésű Tesla-tekerccsel keltett villámokat.

A második feladatban annak a lehetőségét kellett mindenkinek bemutatni, hogyan tudna megújuló energiát használni. Erre a feladatra is igen sokféle ötletet kaptunk, a legjobb talán a krumplielemmel történő telefontöltés volt. Azt kértük, hogy mindenki a saját lehetőségeihez mérten ötleteljen, és ennek fontos része, hogy ehhez számolást is készítsen. A számolások és ötletek kapcsán volt olyan munka, melyből kiderült, hogy a kerti tó vízpótlása teljes mértékben megoldható egy ásott kútból a szélenergia felhasználásával. Viszont a legtöbb esetben azt a következtetést vonták le, hogy nagyon fontos a megújuló energia alkalmazása és szükséges a használata, azonban nem lehet mindent csak ilyen forrásból megoldani.

A harmadik forduló a klasszikus versenyekhez hasonló volt, 8 kérdéses teszt és három számolási feladat. A tesztkérdések a mozgástól az atomokig, több területet érintettek, de törekedtünk a mindennapi élethez kapcsolódó kérdések feladására. A számolások az energiafelhasználáshoz és a fizika alkalmazásának lehetőségeihez kapcsolódtak.

Az egyik feladat például éppen a mobiltelefonok töltéséről szólt. Azt kellett meghatározni, hogy mekkora áramerősséggel lehetne a gyorstöltést (telefon feltöltése 10 másodperc alatt) megoldani.

Összesen 28-an vettek részt a versenyen az ország minden részéből. 

A beküldött munkákból látszik, hogy ezek a gyerekek, akik szüleikkel együtt foglalkoztak a feladatokkal, tudatosan állnak hozzá a környezetvédelemhez és az energiafelhasználáshoz. Komoly tapasztalat számunkra, és mindenkinek hasznos lehetne a gyerekek második fordulós munkája. A megújuló energia alkalmazásával kapcsolatban több pályamunkában megjelent, hogy használni kell ezeket a lehetőségeket, de nem lehet csak megújuló energiára támaszkodni a biztonságos energiaellátás tekintetében.

A versenyzők körültekintőek voltak, és figyelemmel tudták követni a természet változásait, így ha nem is lehetett mindenki győztes, azért ízelítőt kaphattak a természet működéséből, a változások használatából, és a megszerzett ismereteket a későbbi tanulmányaik során is tudják hasznosítani.

Az első tíz helyezett: 1. Horváth Patrik (Budapest), 2. Rideg Árpád (Kalocsa), 3. Csizmadia Bence (Paks), 4. Lepenye Bojta (Budapest), 5. Ficsor Dorka (Mohács), 6. Lazaridisz Bereniké Dóra (Kecskemét), 7. Bocor Gergely (Pécs-Hird), 8. Hekele Dániel (Nagyvenyim), 9.  Zólyomi Levente (Boldog), 10. Csáki Tamás (Orosháza)

ESEMÉNYEK

június
22

Múzeumok Éjszakája

3. Múzeumi Piknik – Velünk kerek