Atomenergetikai Múzeum

 

Az Atomenergetikai Múzeum (AEM) idén már 7. alkalommal rendezte meg hagyományos, májusi fizikaversenyét a Teller Ede vetélkedőt.

Összességében ez az 5. helyszíni, a Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás iskoláinak 7. és 8. évfolyamos diákjai számára meghirdetett vetélkedő, hiszen az elmúlt két évben a pandémia miatt az online térben országos, egyéni formában valósult meg a kedvelt tavaszi, múzeumos program.

Hat csapat jelentkezett az április 27-ei határidőig, mégpedig azzal, hogy elkészítették a vetélkedő első feladatát. Videófelvételen dokumentálniuk kellett a szabadesést különböző módokon, és mérésekkel, számolásokkal is alá kellett támasztaniuk a látottakat. A második feladat prezentációja és a harmadik, számolási feladat már a múzeum épületében, a helyszíni versenyen zajlott, amelynek levezetéseként izgalmas „kincskereső” játék megoldása hívta kalandba az ifjú fizikusokat. Az online űrlap kitöltéséhez az AEM épületében éppúgy kalandozni kellett, mint az online térben, a múzeum YouTube-csatornája is kellett ugyanis a feladatok megoldásához.

Az eredményhirdetésre délután került sor, a helyezések a következőképpen alakultak. Első helyen a Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola diákjai végeztek, Szentesi Lili, Balogh Péter Máté és Kozma Patrik. Második helyen a géderlaki Szent László Katolikus Általános Iskola képviseletében Varga Zoltán, Molnár Luca és Posztobányi Attila állhatott a dobogóra. Harmadik lett a paksi Balogh Antal Katolikus Általános Iskola három diákja, Csapó-Kun Réka, Rosta Gergő és Terebesi Joel. A negyedik helyen a sokáig harmadik helyért holtversenyben álló Paksi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolából Kovács Botond, Fritz Léna és Németh Dorina végeztek. Ötödik lett a Kalocsai Eperföldi Általános Iskola képviseletében Greksa Domonkos, Horváth Sára és Svecz Olga, míg hatodik helyen a szintén kalocsai Nagyasszonyunk Katolikus Általános Iskola diákjai végeztek, Fekete Nándor, Zoltán Gábor és Vatai Zoltán.

A helyszínivel párhuzamosan online Teller Ede vetélkedő is zajlik, amelynek döntője május 13-án lesz. Közel 30 jelentkezővel nagy népszerűségnek örvend az országos, egyéni megmérettetés is, sok lelkes diák várta már, hogy részese lehessen a természettudományos kalandnak, így nem is volt kérdés, hogy idén a helyszíni csapatverseny mellett ezt a kétéves múltra visszatekintő formációt is megrendezi a múzeum. Az eredményekről az online verseny esetében is hírt ad a múzeum, Facebookon és a honlapon minden érdeklődő számára megtalálható lesz hamarosan.

ESEMÉNYEK

június
22

Múzeumok Éjszakája

3. Múzeumi Piknik – Velünk kerek