Atomenergetikai Múzeum

Az első 30 év

 

Az első harminc év

A Paksi Atomerőmű ünnepeinek és rendezvényeinek sorából kiemelt figyelmet kapnak a vállalat alapításának és az 1. blokk indításának (párhuzamos kapcsolásának) évtizedes évfordulói.

2022 utolsó negyedében ünnepeltük az 1. blokk országos hálózatra kapcsolásának 40. évfordulóját, és ennek apropóján felidézzük néhány múltbeli megemlékezés tárgyi emlékeit.

Ha fellapozzuk az Atomerőmű 2006-os évfolyamát, szemünkbe ötlik az a Vincze Bálint grafikus által készített logó, amely a 30 évet szimbolizálja az évfolyam minden egyes oldalán.

Kiemelt esemény volt a társaság életében a vállalat megalapítására történő emlékezés, amelyről Kovács József vezérigazgató az alábbiak szerint vélekedett: „Az elmúlt 30 év alatt nemcsak a Paksi Atomerőműnek szereztünk hírnevet és társadalmi elfogadottságot, hanem bizonyítottuk az atomenergia békés felhasználásának létjogosultságát is.”

A Paksi Atomerőmű Vállalat 1976. január 1-jei megalapítására emlékezve, a társaság emlékérmet készíttetett, bronz, ezüst és arany kivitelben. Az érme előlapjára az 1978 és 2007 között használt embléma körült és az „1976–2006 – Paksi Atomerőmű” felirat olvasható, a hátlapon a „Wigner Jenő (1902–1995) – A világ első reaktormérnöke” felirat alatt Wigner Jenő arcképe látható. A bronz változat ötezer példányban készült, és minden munkavállaló megkapta, aki 2006. január 1-jén munkajogi állományban volt. Az ezüst változatból 200 darab készült, míg az arany változatot 30 példányban rendelte meg a menedzsment. Az emlékérme tervezője Fritz Mihály szegedi szobrászművész, kivitelezője Szabó Géza szegedi ötvösmester.

A társasági ünnepséget 2006. február 7-én rendezték a volt Munkás Művelődési Központban. A színházterem befogadó kapacitása szabott határt a meghívottak számának, akik között száz olyan  nyugdíjas is volt, akik a legkorábban mentek nyugdíjba a vállalattól.

Az ünnepségen a Himnuszt és a Szózatot a Paksi Kórus énekelte, majd egy szép szavalattal tolmácsolták Pákolitz István Paks című versét. A vezérigazgatói köszöntő után Szabó Benjamin, Pónya József és Cserháti András idézte fel emlékeit, illetve a Vak Bottyán Gimnázium igazgatóhelyettese beszélt arról, hogyan élte, élték meg a paksiak a nagy építkezést. A telt házas rendezvényen levetítettek egy rövid részletet a Visszaszámlálás című filmből, majd a Rádió Kabaré által 1979-ben Pakson készített „Magunkban az erő” című műsorból hallhattak ízelítőt.

 A színpadi rendezvény zárásaként a vezérigazgató úr megköszönte a dolgozók múltbeli munkáját és szólt a jövőről, amikor felidézte, hogy az Országgyűlés egyöntetű politikai konszenzussal elfogadta az atomerőmű üzemidő-hosszabbításának programját. Végül tizennégy olyan dolgozónak nyújtotta át az emlékérem arany fokozatát, akik az alapítás óta hűségesek maradtak a társasághoz.

Az ünnepi ülést követően és a pohárköszöntő után megnyílt a „Harminc év pillanatai” című fotókiállítás. Az ünnepség végén, búcsúzásként minden résztvevő kapott egy emléklapot, amely tanúsítja, hogy részt vett a 30. évforduló alkalmából rendezett ünnepségen.

ESEMÉNYEK

június
22

Múzeumok Éjszakája

3. Múzeumi Piknik – Velünk kerek