Atomenergetikai Múzeum

2014

Kiemelt programmal indult a fesztivál. Ennek címe: „A lámpás én vagyok” – Tanárok éjszakája volt, amelyhez az AEM „Atomerőmű a nagyközség mellett, szakközépiskola a városban” című rendezvényével csatlakozott. A programokat mindenütt a központilag meghatározott október 10-i napon bonyolították le. Nálunk este fél hatkor kezdődött az esemény, amely történeti időutazásra hívta vendégeinket Pónya Józseffel, az atomerőmű első vezérigazgatójával az engedélyeztetéstől a blokkok indításáig, és Kováts Balázzsal, az 1. és 2. blokk tudományos indításvezető-helyettesével, aki egyben az Energetikai Szakképzési Intézet (ESZI) alapító igazgatója is volt. A két egykori vezető Szabó Péter, a Vak Bottyán Gimnázium történelemtanárának moderálásával az atomerőmű kezdeti időszakáról és az ESZI megalapításához vezető történésekről idézte fel emlékeit. Hogy is volt: egy nagyközség életének átalakulása, várossá válása, egy nagyvállalat születése az adott kor történelmi és társadalmi közegének bemutatásával. A Paksi Atomerőmű története a ’70-es, ’80-as években és az általa generált változások, amelyek a szakképzés elindításához vezettek a városban. Mindezt személyes tapasztalatok tükrében. Az előadásokat kötetlen beszélgetés követte.

 

 

 

A tematikus közönségprogramok közül először az „Alkossunk együtt! – A Nagy Rajzolás” elnevezésű rendezvénysorozathoz csatlakozó eseményünkre került sor. Az október 21-én megtartott „A jövő energiája” egyedi címet viselő esemény rajzverseny is volt egyben, amelyre három paksi középiskola nevezett be 4-6 fős csapatokat. Összesen ötvenkét diák rajzolt, festett, zsírkrétázott a múzeum kiállítóterében. A diákok előzetes koncepció alapján dolgoztak, műveiket a környezetvédelem, a fenntarthatóság és a címben megfogalmazott témák alapján kellett elkészíteniük. A rendhagyó rajzóra 10-kor kezdődött, és négy óra elteltével az eredményhirdetéssel ért véget.

 

 

 

Harmadik rendezvényünk a Múzeumi őszbúcsúztató című sorozathoz kapcsolódott. A kiíró ezzel biztosított lehetőséget a kiállítóhelyeknek, hogy elbúcsúztathassák szakmai értelemben az évet. Éltünk mi is ezzel az eséllyel, és a november 4-i „Játszd újra, tekerd gyorsabban! elnevezésű esemény fesztiválsorozatunk igazán méltó lezárásának bizonyult. Előadói estet rendeztünk a sémafal előtt felállított alkalmi színpadon, a vendég pedig Lukács Péter, a Bikini gitárosa volt. Peta segítségével megmutattuk, mennyi áramot kell termelni egy erősítő megszólaltatásához, majd a zenész a modern könnyűzene történetéből adott ízelítőt a bluestól a jazzig.

Az est izgalmas elegye volt egy műszaki múzeum által kínált háttérnek és a könnyűzenének. Az érdeklődőknek lehetőségük volt találkozni, beszélgetni az ismert zenésszel, sőt arra is, hogy ki-ki tesztelhesse, meg tudja-e szólaltatni az erősítőt a maga által szobabiciklin termelt árammal. De a lényeg: jam session keretében mód nyílt hazánk egyik legkiválóbb gitárosával együtt játszani!

 

ESEMÉNYEK

június
22

Múzeumok Éjszakája

3. Múzeumi Piknik – Velünk kerek