Atomenergetikai Múzeum

Múzeumok Éjszakája – 2019

 

Legótól az univerzumig

 

Az idei Múzeumok Éjszakáján, június 22-én ismét megnyitotta kapuit az Atomenergetikai Múzeum, ahol fizikabemutatóval, planetáriumi előadással, koncerttel és a Paksi Városi Múzeummal közös játékkal vártuk az érdeklődőket. A program a „Bűvös 50” jegyében zajlott; az 1969-es év történeti, zenei, kulturális és tudományos eseményeit idéztük meg.

 

A kültéri kiállítórészen a tűzoltók által felállított akadálypályán az ügyességüket tehették próbára a bátrabbak, emellett volt vizes célba lövés, csörlőzés, és tűzoltó-egyenruhába is belebújhattak a gyerekek.

Az Utazó Planetárium már többször elbűvölte rendezvényeinken az érdeklődőket, nem volt ez másképp az idén sem. Gyorsan elfogytak a jegyek a hat előadásra, ahol az univerzum titkaival lehetett megismerkedni, megcsodálni a galaxist és a Holdat, amelynek felszínére 50 évvel ezelőtt lépett ember.

Ezenkívül volt kézügyességet igénylő legóépítés, kézművesfeladat, robotfoci, és a résztvevők megtekinthették a múzeum újdonságát, azt az interaktív tudáskapszulát, amely a legújabb virtuális technika – a kiterjesztett valóság (AR) – mellett digitális és fotótartalom segítségével komplexen tájékoztat az atomenergia múltjáról és jelenéről, az atomerőmű történetéről és a múzeum tevékenységéről.

A múzeum előtt és a fogadótérben látványos fizikakísérleteket mutatott be Härtlein Károly mesteroktató és Tóth Pál fizikatanár, akik a közönség örömére szintén már visszatérő előadói rendezvényeinknek.

A zenéről a paksi származású Pintér Petra és Szász Feri gondoskodott, akik a 60-as, 70-es évek ikonikus rockslágereit adták elő akusztikus feldolgozásban.

Ezen a délutánon csodálhatták meg először látogatóink a múzeum előterében kiállított legógyűjteményt is, új időszaki kiállításunk címe: Űrkockák.

A sok program mellett természetesen a városi múzeummal való közös játék sem maradhatott el. A két múzeumban hat helyszínt kellett bejárni, ahol pecséteket gyűjthettek a játékosok. Akik mind a hatot összegyűjtötték, sorsoláson vettek részt, és öt szerencsés nyertes ajándékcsomagot vehetett át.

A kora délutántól estébe nyúló rendezvényre ismét több száz vendég érkezett, hogy egy tudományos és kulturális szempontból is tartalmas családi program részesei lehessenek.

 

 

A Házirend innen érhető el.

Az Adatkezelési tájékoztató innen érhető el.

 

ESEMÉNYEK

június
22

Múzeumok Éjszakája

3. Múzeumi Piknik – Velünk kerek