Atomenergetikai Múzeum

2017

Az Atomenergetikai Múzeumban 2017. június 19–23. között szerveztük meg a táborunkat. A korábbi évektől eltérően fizikai tartalommal próbáltuk megtölteni ezt a jutalomhetet. A részt vevő diákok kiválasztása is fizikaversenyek eredményéhez kötötten történt. A múzeumban szervezett Teller Ede vetélkedő és a kalocsai iskolák szervezésében zajló Dúlné Tanács Bernadett fizika-emlékverseny díjazottjait hívtuk az „Ifjú Fizikusok” táborába. A díjazottak mellett lehetőséget biztosítottunk a környékbeli iskolák eredményes tanulóinak jelentkezésére is. Összesen 29 tanulóval töltöttük a hetet.

Az új terv szerint kis fizikai tartalommal töltöttük meg a hetet, és természetesen rendben megszerveztük a szokásos szabadidős programokat.

Az első nap ismerkedéssel telt, és csak egy kicsit foglalkoztunk a mozgások vizsgálatával. Elsősorban a mozgások jellemzése és az okok megtárgyalása történt. Ehhez a témához illeszkedve kerékpártúrát szerveztünk Madocsára. Akadálymenetesen és kellően gördülékenyen tudtunk a csoporttal keresztülmenni a városon.

Kedden Budapestre kirándultunk, és az energia témakörét kezdtük feldolgozni. Látogatást tettünk a Csodák Palotájában, ahol előadásokon az elektromossággal és az elektromágneses jelenségekkel, valamint az elektromos árammal foglalkoztunk. Ugyanezt a tematikát követve az Elektrotechnikai Múzeumba volt egy kis előadás a villamos hálózatokról és a transzformátorokról, illetve múzeumpedagógiai foglalkozás keretében forrasztottak ajándékot a gyerekek.

A szerdai napot az atomerőmű területén töltöttük. Megnéztük a látogatóközpontot és a Karbantartó Gyakorló Központot, majd az energiaátalakulások fizikai tárgyalása következett a múzeumban.

Az atomerőmű kapcsán a nyomás fogalma egy új téma, az úszás és a repülés kérdéskörét vezette föl nekünk. A délutánt a strandon töltöttük.

Csütörtökre újabb kirándulást terveztünk. Szolnokra utaztunk, és a Szabadtéri Vízügyi Emlékhelyet, valamint a RepTárat néztük meg. A RepTárban a repüléssel foglalkoztunk, lehetőségünk volt beülni régi gépekbe, és a 4D-moziban a repülés élményét is megérezhettük kicsit.

Pénteken az atomfizika témakörét érintettük.

A fizikai tartalom feldolgozását csapatokban végeztük. Az első napon négy csapatra osztottuk a tanulókat, akik rendre kaptak feladatokat. Kellett plakátot készíteni egy-egy adott témára, a repülés kapcsán papírrepülőkkel versenyeztek, pénteken pedig társasjátékot készítettek. Végig értékeltük zsetonokkal a csapatok teljesítményét, és pénteken a tábor zárásakor hirdettünk eredményt is. Minden résztvevő ajándékot kapott.

Összességében nagyon tartalmas hetet töltöttünk együtt, mely a tudás mellett a pihenésről is szólt.

ESEMÉNYEK

június
22

Múzeumok Éjszakája

3. Múzeumi Piknik – Velünk kerek