Atomenergetikai Múzeum

 

Harmadik alkalommal rendezte meg az Atomenergetikai Múzeum a Teller Ede vetélkedőt május 11-én. A Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás településeinek általános iskolái számára szervezett verseny fizikaismeretekre és a múzeum kiállításának anyagára egyaránt épít.

 A fizikaverseny kiegészíti, egyben pedig lezárja a tanév teljes időszakában zajló kihelyezett fizikaórákat, valamint hangsúlyt helyez a múzeumi gyűjtemény megismerésére is.

 A vetélkedő alkalmából egyedülálló kiállítás nyílt A fizikaszertár kincsei címmel a múzeum fogadóterében.

 A környék 8 iskolájából érkező 3 fős csapatok az előzetesen elkészített prezentációjukat mutatták be a verseny első szakaszában „Mennyi energiát használok?” címmel. Kiemelt szándéka a múzeumnak ezzel, hogy a csapatok saját kutatásaik és ismereteik alapján tegyenek megállapításokat a kijelölt témát illetően, modern eszközökkel, akár videóformában feldolgozva azokat. A mechanikai és hőtani témájú, valamint elektromosságtannal és atomfizikával kapcsolatos számítási feladatok után a fizika tantárgyhoz kapcsolható tesztek vártak a diákokra, amelyek jelenségek magyarázatára irányultak, de kitértek a múzeumi fizikaórán látottakra is. A diákok a bemutatott fizikatörténeti tárlat vonatkozásában is kaptak feladatot, valamint online múzeumismereti feladatsort oldottak meg.

 Az eredményeket összesítve a zsűritagok méltatták a résztvevők felkészültségét, a vetélkedőt végül a Paksi Vak Bottyán Gimnázium csapata nyerte, a csapat tagjai: Szabó Zita, Hermán Flóra, Horváth Nóra Eszter. Az első három helyezett csapat lehetőséget kap az Ifjú fizikusok táborában való részvételre június második felében.

 

ESEMÉNYEK

június
22

Múzeumok Éjszakája

3. Múzeumi Piknik – Velünk kerek