Atomenergetikai Múzeum

2015

Az előző évben hagyományteremtő szándékkal elindított – és nagy sikert aratott – nyári táboroztatásunkat a 2014/2015-ös tanév múzeumpedagógiai foglalkozásainak zárásaként 2015 nyarán is megrendeztük.

Kétszer egy hétre, 2015. június 22–26., illetve június 29. és július 3. közötti időszakokban vártuk vendégeinket a Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás településein élő hetedikesek köréből Paksra. A bentlakásos, térítésmentes táborba azokat a fiatalokat választották ki az iskolák, akik érdeklődnek a természettudományi tárgyak iránt és tanulmányi eredményeik okán jutalomban részesülhetnek.

Az általunk szervezett és megvalósított táborozás ideje alatt a 27, illetve a 25 diák Pakson az Energetikai Szakközépiskola kollégiumában lakott. Gazdag programot állítottunk össze számukra: kerékpáron bejárva a várost, megismerkedhettek Paks nevezetességeivel és a Paksi Atomerőmű számos látnivalójával.

A hétfők a megérkezés, a szállás elfoglalása és a kerékpárok „felnyergelése” mellett természetesen az ismerkedésről szóltak. A fiatalok kialakították maguk közül a Proton és a Neutron csapatokat, megismertek bennünket, a táboroztató felnőtteket és a tábor szabályait is.

Keddenként Balatonfüredre és Tihanyba kirándultunk. Füreden a fenntartónk, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. által üzemeltetett Rekreációs Központ volt a célállomás, a paksi reggeli után egyből a buszozás várt a társaságra. A megérkezést követően két csoportot alakítottunk: az egyik fele vitorlással, a másik pedig bringával ment Tihanyba, ahol megnéztük az apátságot, és egy kis pihenő után fordított szereposztással indultunk vissza Füredre. Itt játék, majd finom vacsora várta a résztvevőket, hét óra tájban pedig a Paksra utazás.

A szerdák paksi városnézést tartogattak a diákok számára. A Vak Bottyán Gimnáziumban elköltött reggeli után gyalogosan mentünk át a Városi Képtárba, ahol kétórás múzeumpedagógiai foglalkozáson alkothattak a tanulók. Később átbuszoztunk a Városi Múzeumhoz, ahol tárlatvezetést kaptunk a múzeum állandó tárlatáról. Az ebéd után Dunakömlődnek vettük az irányt, ahol egyrészt a római kori Lussoniumot, másrészt a helyi templomot néztük meg. Utóbbiban a helyi akolitus beszélt a templomról, megmutatta a miseruhákat és a ceremónia többi eszközét is.

A csütörtökökön az erőműves programok álltak a középpontban. Ellátogattunk a Karbantartó Gyakorló Központba, a Tájékoztató és Látogatóközpontba, ezek mellett a múzeumban zajlottak foglalkozások. Ebéd után pedig kitekertünk az Atomerőmű Sportegyesület vízisport-telepére, ahol elkezdtük gyűjteni a szalonnasütéshez szükséges aprófát. Volt lehetőség és idő labdázni is, majd kezdődhetett a tábortűz megrakása és előkerült a szalonna, a hagyma és a friss kenyér. Már sötétedett, amikor jó hangulatban elfogyasztott ízletes vacsoránk után elindultunk vissza a szálláshelyre.

Aztán a péntekek, az utolsó napok, a háziversenyek zárásával, értékeléssel, a nagyszerű torták elfogyasztásával és a búcsúval teltek. Abban a hiszemben, hogy még találkozunk. Mondjuk ESZI-s diákként vendégül látunk majd kis „védenceink” közül néhányat a középiskolai fizikavetélkedőnkön.

 A múzeumi táborok célja 2015-ben sem volt más, minthogy a Paksi Atomerőmű környezetében élő, a Duna két oldaláról érkező fiatalok ismeretséget kössenek, és tartalmas időtöltés során közelebbről megismerjék az atomerőművet és a befogadó települést. Társaságunk szeretné a természettudományi tárgyakban jó eredményeket elérő diákok érdeklődését e terület iránt a jutalomtábori részvétel révén is tovább erősíteni. Mindez a hazai nukleáris energetika hosszú távú célkitűzéseinek elérését is szolgálja.

ESEMÉNYEK

június
22

Múzeumok Éjszakája

3. Múzeumi Piknik – Velünk kerek