Atomenergetikai Múzeum

Múzeumok Éjszkája – 2022

 

Az éjszaka, amikor minden életre kel…

A Múzeumok Éjszakája országos rendezvényhez több éve csatlakozik az Atomenergetikai Múzeum (AEM) is, mégpedig egy olyan helyi rendezvény megszervezésével, amely hagyományosan a Paksi Városi Múzeummal együttműködve, a központi tematikához igazodva valósul meg. Idén az újragombolt hagyományok kapták a főszerepet, ezért a múzeumok épületén túllépve a két paksi intézmény meg sem állt a dunakömlődi Lussoniumig, ahol az I. Múzeumi Piknikre várták az érdeklődőket.

A különleges helyszínhez különleges program is dukált, római kori légiósok és az ókorszaki szakik gondoskodtak róla, hogy a romkertben igazi korhű hangulat uralkodjon június utolsó szombatján: Härtlein Károly és Krizsán Árpád olyan fizikakísérleteket mutattak be, amelyek a csigák, csörlők és a víz, valamint a levegő erejét helyezték a középpontba.

Egy tízállomásos pontgyűjtő füzet is készült a várva várt szombat délutánra, amely korosztálytól függetlenül mindenki számára lehetőséget adott egyrészt a kalandos időtöltésre, másrészt az ajándékok megnyerésére. Az állomásokon különböző feladatokat kellett megoldani, mint például kvízeket kitölteni vagy „régészkedni”, és akik mind a tíz pecsétet összegyűjtötték, kis csomagot kaptak.

Az I. Múzeumi Pikniket egy rádiós játék is megelőzte. A Paks FM-mel együttműködve ezúttal finomságokkal és játékokkal teli piknikcsomagot nyerhettek azok, akik a feltett kérdésekre tudták a helyes választ, és még a szerencse is melléjük állt.

Kézműves-foglalkozások, kvízek, Vincze Bálint fotói és történetei, az ókorszaki szakik fizikashow-ja, finomságok és koncert – ez mind hozzájárult a napsütéses júniusi szombat fergeteges hangulatához.

ESEMÉNYEK

június
22

Múzeumok Éjszakája

3. Múzeumi Piknik – Velünk kerek