Atomenergetikai Múzeum

Múzeumok Éjszakája – 2018

 

A jövő technológiái a Múzeumok Éjszakáján

 

Az Atomenergetikai Múzeum (AEM) idén is rengeteg érdekes programmal várta a kilátogató felnőtteket és gyerekeket egyaránt június 23-án 15 és 20 óra között. A téma a jövő technológiája volt, ezzel kapcsolatos bemutatókat láthattak az érdeklődők.

Már a múzeumba való kijutás is ennek jegyében zajlott, hiszen elektromos buszok szállították az utasokat a Paksi Városi Múzeumtól. A két intézmény idén egy közös játékkal is készült, amely során elcserélt szökevény tárgyakat kellett megkeresni a két múzeum kiállításában.

Az AEM kiállítóterében a Wigner Fusion csapata segítségével lehetett bepillantást nyerni a fúziós energia működési elvébe és a magyarországi kutatás eredményeibe. A BME Formula Racing Team standjánál egy elektromos versenyautót tekinthettek meg a látogatók, és sok mindent megtudhattak a nemzetközi szinten is egyre több sikert elérő csapatról. Ezenkívül lehetőség volt Xbox-játékra, legóépítésre, elektromos játékok kipróbálására, sőt kreatív festésre is.

A múzeum melletti kalandtéren az Atomerőmű Tűzoltóság által felszerelt kötélpályán tehették próbára ügyességüket a vendégek, vagy akár kézi erővel elhúzhattak egy tűzoltóautót. A bátrabbakat a SIMON emelőkosaras autó emelte a magasba, és onnan tekinthették meg a panorámát. A muzeális értékű Ural gépjárműben pedig VR-szemüveg segítségével virtuális sétát tehettek a blokkvezénylőben, a reaktor- és turbinacsarnokban.

Härtlein Károly fizikatanár, a BME tanszéki mérnöke a kinti színpad mellett nem mindennapi kültéri fizikakísérleteket végzett, majd a múzeum előterében Tóth Pál fizikatanárral, a „Zöldjárat Energia a holnapért” vezetőjével lebilincselő, sokszor megnevettető fizikashow-val várták a kicsiket és nagyokat egyaránt.

Természetesen zenei élményben sem volt hiány, hiszen a paksi The Houdinis zenekar két koncertet is adott a múzeum előtt felállított színpadon.

Bár az időjárás az ilyenkor megszokotthoz képest kicsit hűvösebb volt, de ez nem szegte kedvét a kilátogató több mint 600 vendégnek, akik ismét egy szórakoztató délutánt tölthettek az Atomenergetikai Múzeumban.

 

A Házirend innen érhető el.

Az Adatvédelmi tájékoztató innen érhető el.

 

ESEMÉNYEK

június
22

Múzeumok Éjszakája

3. Múzeumi Piknik – Velünk kerek