Atomenergetikai Múzeum

2015

 

A „Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk, és fedezd fel! Kulturális tereink másként” címet viselő programsorozatban egy rendhagyó történelmi túrát ajánlottunk a város és az atomerőmű múzeumának közös, Múzeumtól múzeumig elnevezésű rendezvényével. A Paksi Városi Múzeumban kezdődő, gyermek- és kézműves-programokkal tarkított rendezvény után az Atomenergetikai Múzeumhoz érkezve számos érdekesség és meglepetés várta a látogatókat. Kivételes lehetőség, hogy erre az alkalomra vonattal érkezhettek az atomerőműbe a vendégek, akik a Duna-part megállóban szállhattak fel a szerelvényre. Az atomerőmű történetében egyedülálló volt ez az esemény, hiszen korábban nem volt példa személyszállításra a vasúti pályaudvartól délre eső iparvágányon. Különlegessége abban is rejlett e programnak, hogy az országosan megszervezett mintegy hatvan rendezvény közül ez az egy tartogatott vasúti élményt az érdeklődők számára.

Időpontja: 2015. október 2. 16.30–19.00

 

 

 

   

Az „Óvodapedagógusok napja” című rendezvénysorozathoz csatlakozva Paks és a környékbeli települések nagycsoportos óvodásai számára szerveztünk az Atomenergetikai Múzeum Ovisok a múzeumban elnevezéssel játékos-ismeretterjesztő programot. Ekkor volt először látható az a paravánrendszer, amely Vincze Bálint Ürgemese című mesekönyvén alapszik. Az óvodapedagógusok számára egyúttal bemutatóprogramként is szolgált az esemény.

Időpontja: 2015. október 22. 10–12 óra

 

 

 

 

 

 A „Múzeumi őszbúcsúztató” elnevezésű programsorozatba tartozó AEM-es rendezvény a 40 év címet kapta – nem véletlenül. Éppen négy évtizede, hogy letették a Paksi Atomerőmű alapkövét (1975. október 3.). Ezen évforduló előtt tisztelegve a múzeum közönségtalálkozót szervezett az atomerőmű építésében-üzemeltetésében jelentős szerepet vállaló személyekkel, Szabó Benjamin akkori kormánybiztossal és Neukum Zoltánnal, a VERTESZ akkori főmérnökével. A programot filmvetítés, a saját emlékek, tapasztalatok felidézése, korabeli fotók bemutatása, az atomenergetikához kötődő személyek videofelvételei színesítették.

Időpontja: 2015. október 27. 16–19 óra

 

 

 

A „16+ múzeumi találkozások – Rejtély a múzeumban” elnevezésű programunk volt az utolsó rendezvény a fesztiválsorozaton belül. Az Atomenergetikai Múzeum új programja során rendhagyó módon nyílt lehetőség a múzeum felfedezésére: interaktív kalandjátékkal, rejtvényfejtő csapatjátékkal várta a múzeum Paks középiskolásait.

Időpontja: 2015. november 10. 10–14 óra

 

 

 

ESEMÉNYEK

június
22

Múzeumok Éjszakája

3. Múzeumi Piknik – Velünk kerek