Atomenergetikai Múzeum

2016

Múzeumtól múzeumig – vonattal

2016. szeptember 30.

Második alkalommal került sor ismét az országos fesztiválsorozatban helyet kapó nagyszabású rendezvényre. A Kulturális tereink másként elnevezésű tematikus programcsaládhoz tartozó paksi esemény vonatos utazási módja révén továbbra is országszerte egyedülálló eseményt kínált az érdeklődőknek, akik 2016-ban is nagyszámban jelentkeztek a programra. A több mint négyszáz regisztrált vendéget mozgató múzeumos rendezvény 2016-ban – a családi nyílt nap után – a második legtöbb vendéget vonzó esemény volt a Paksi Atomerőműben. A település másik múzeumánál, a közös program első állomásán, a Paksi Városi Múzeum és az Atomenergetikai Múzeum közötti távolságot vonattal megtevő látogatók zenés és gasztronómiai fogadtatásban egyaránt részesültek. Míg a táncos lábúak ropták, a múzeum állandó és időszakos tárlatai mellett kézműveskedés – és új elemként – fizikai kísérletek is várták a többieket.

A két intézmény összefogásával megvalósított, egész délutánt felölelő rendezvény – az összehangolt programok és a helyszínek között közlekedő vasúti szerelvény által – kétszeresen is megfelelt a 2016-os központi mottónak: Építs hidat!

 

 

 

 

Kihelyezett fizikaóra az Elektrotechnikai Múzeummal

2016. október 12.

A fővárosi, szintúgy műszaki jellegű múzeummal való együttműködés már 2016 elején elindult, amelynek eredményeképpen az AEM galériáján található időszaki tárlathoz a pesti intézmény biztosította a kiállítás anyagát. A Töltődj fel! című tárlat az őszi rendezvény egyik helyszíne volt, ahol tárlatvezetéssel demonstrációs eszközök működését tekinthették meg a tanulók. Előtte két paksi középiskolából, a Paksi I. István Szakközépiskolából és a Balogh Antal Katolikus Általános Iskola és Gimnáziumból érkezett közel félszáz diák rendhagyó fizikaórán vehetett részt. Jerosievitz Zoltán fizikatanár interaktív módon, sokszor filléres tárgyakkal elvégzett kísérletekbe vonta be hallgatóságát. Az elektrosztatika és -dinamika témakörben látott bemutató révén könnye(bbe)n megérthetővé és talán megszerethetőbbé is vált sokak számára a fizika világa. A lényeg pedig éppen ez: a két múzeum által felépített hídon eljutni a diákokhoz, és élményteli programmal népszerűsíteni a múzeumokon túlmenően a természettudományi tantárgyakat.

 

 

 

 

Teller-sarok felavatása

2016. október 20.

A pályafutását az Egyesült Államokban kiteljesítő tudós, Teller Ede tiszteletére az AEM emléksarkot hozott létre. Ennek ünnepélyes megnyitó ünnepségén a Széchenyi-díjas akadémikus, Hargittai István tartott előadást. A tudománytörténész, aki számos, Tellerről szóló könyv szerzőjeként behatóan ismerte a tudós és az ember Tellert, rávilágított, miből táplálkozik ellentmondásos megítélése. Sok-sok tévhit eloszlatása mellett érdekes részletek is napvilágot láttak a múzeum előterét megtöltő közönség jelenlétében. A tanulságos, sokszor lebilincselő előadás mellett persze avatott kezek a sarok központi elemeként álló zongorát is megszólaltatták. A Pro Artis Művészeti Iskola jóvoltából – itt szolgálta a hangszer évtizedeken át a zenésznebulók oktatását –, a Teller által 25 éve a paksi ESZI-ben megszólaltatott Mozart-mű, a C-dúr szonáta hangjai töltötték be a múzeum épületét. A híd ezúttal is felépült: a tudós-politikus Teller munkássága, valamint az általa háromszor is felkeresett és elismert, Tellerre tisztelettel emlékező Paksi Atomerőmű között.

 

 

 

ESEMÉNYEK

június
22

Múzeumok Éjszakája

3. Múzeumi Piknik – Velünk kerek