Atomenergetikai Múzeum

Gyűjtemény

A gyűjteményünk több évtizedes múltra tekint vissza. 1992-ben született vezérigazgatói döntés arról, hogy gyűjteni kell az atomerőmű építésével és üzemeltetésével kapcsolatos dokumentumokat. A volt Országos Műszaki Múzeum szakemberei jelezték, hogy az atomenergetika magyarországi elterjedésének és hasznosításának tárgyi emlékeit egyetlen hazai múzeum sem gyűjti, ezért az üzemtörténeti gyűjteményt múzeumi rangra kellene fejleszteni. A múzeumi működési engedélyt végül 1999-ben kaptuk meg, majd 2002-ben az atomerőmű akkori vezérigazgatójának segítségével sikerült megfelelő helyiséget találni a gyűjteménynek. 2010-től országos szakmúzeumként működünk.

Az Atomenergetikai Múzeum 2000 négyzetméteres kiállítóterében a látogatók testközelből is megismerkedhetnek számos, az atomerőműben – a primer és a szekunder körben – rendszeresített berendezéssel, például kipróbálhatják, hogyan működik a sugárkapu, a dózismérő vagy a csavarhúzógép.

A kiállítótér négy tematikus egységre tagolódik. A bal oldalon két vitrinsor segítségével mutatjuk be az erőmű történetéhez kapcsolódó ajándék- és reklámtárgyakat és kitüntetéseket, valamint az erőmű területén használt műszereket szakáganként csoportosítva. A jobb oldali rész a nagyberendezések területe. Külön teremben tekinthetők meg a szolgáltató eszközök, illetve az a szimulációs számítógép, amely az 1990-es években üzemelt, és a blokkügyeletesek, operátorok, valamint a blokkokat üzemeltető személyzet képzésére használtak. A galérián a múzeum országos gyűjtőköréhez tartozó hat intézmény relikviáit állítottuk ki (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézete, Debreceni Tudományegyetem Fizikai Intézete, Magyar Tudományos Akadémia Atommagkutató Intézete, Magyar Tudományos Akadémia Központi Fizikai Kutatóintézet Atomenergia-kutató Intézet, GAMMA Műszaki Zrt., Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft.) A galérián kapnak helyet az időszakos kiállítások is 2014 áprilisától.

Az intézmény időről időre frissülő múzeumpedagógiai programokkal várja a különböző korú iskolás gyerekeket, hogy közelebb kerülhessenek a fizika csodálatos világához. Jelenleg ilyen futó program a „Rendhagyó fizikaóra”.
Előre bejelentkezett csoportok számára a tárlatvezetés biztosított.

ESEMÉNYEK

június
22

Múzeumok Éjszakája

3. Múzeumi Piknik – Velünk kerek