Atomenergetikai Múzeum

Szabadtéri műtárgyak

Az épület előtt nagyméretű külső kiállítótéri műtárgyak látványa fogadja a vendégeket.

FAUN VONTATÓ

A vontató német és amerikai kooperációban készült Detroitban 1976-ban. A Paksi Atomerőmű 1977-ben vásárolta meg; ezzel húzták be a nehézkikötőből a reaktorépületbe a trélerre rakott négy reaktortartályt és más nagyberendezéseket. Soros, hathengeres, 19 ezer köbcentis, 485 lóerős dízelmotorja van, előválasztó félautomata sebességváltóval, kuplung nélkül. Csörlője 100 tonna teherbírású.

 

400 kV-OS FŐTRANSZFORMÁTOR

A különböző feszültségű hálózatokat transzformátorokkal kapcsolják össze. A Paksi Atomerőmű generátoraiban termelt 15,75 kV-os feszültségű áramot a főtranszformátorral 400 kV-osra alakítják át.

A transzformáció célja a veszteségek csökkentése: az áram szállítása melegedést, azaz energiaveszteséget vált ki a távvezetékben, ami azonban a megemelt feszültséggel (amelyhez kisebb áramerősség tartozik) csökkenthető.

 

400 kV-OS SZAKASZOLÓ

A blokki főtranszformátorok után, a 400 kV-os kivezetésekhez fázisonként csatlakoznak a szakaszolók. Üzemi állapotban, gépvezetéken keresztül az országos távvezetéki hálózatra kapcsolódik. Kikapcsolt állapotban földelőkései beszakaszolásával földelik a gépvezetéket és a távvezetéket.

120 kV-OS FÖLDELŐ SZAKASZOLÓ

A 120 kV-os alállomáson használták, a kapcsolási utat szabályozta, illetve a távvezeték számára biztosította a feszültséget esetleges meghibásodás esetén, és ezen keresztül földelték a távvezetéket.

ESEMÉNYEK

június
22

Múzeumok Éjszakája

3. Múzeumi Piknik – Velünk kerek