Atomenergetikai Múzeum

2016.03.07

Új időszakos kiállítás nyílt a 4 éves Atomenergetikai Múzeumban

Új időszakos kiállítás nyílt a 4 éves Atomenergetikai Múzeumban

 

Paks, 2016. március 7. – Konferenciával egybekötött időszaki kiállítással ünnepelte az Atomenergetikai Múzeum (AEM) fennállásának negyedik évfordulóját. A rendezvény keretében az Elektrotechnikai Múzeum interaktív utazó kiállításának megnyitása mellett a múzeum történetét, kiemelt eredményeit és programjait is bemutatták az oktatási és szakmai intézmények vezetőinek.

Az Atomenergetikai Múzeum a megnyitása óta eltelt időszakban egyedi tárlatának és programjainak köszönhetően mintegy 55.000 látogatót fogadott, számos országos programsorozathoz kapcsolódó eseményt bonyolított le, szakmai tevékenységét pedig a muzeális intézmények szakfelügyelete a vizsgált területek mindegyikében kiválóra értékelte.

Az Európában is egyedülálló állandó technikatörténeti gyűjtemény megnyitásának negyedik évfordulóján szó esett történetének jelentősebb mérföldköveiről, az Üzemtörténeti Gyűjtemény létrehozásától az országos gyűjtőkörű szakmúzeumi cím megszerzésén át a 2000 m2-es kiállítótér átadásáig. A fiatal intézmény az elmúlt időszakban számos nagy sikerű programot valósított meg, és alakított ki szinte minden korosztály számára ismeretterjesztő foglalkozást. A múzeumpedagógia területén elért eredményeket a két vendégelőadó, dr. Antal Ildikó, az Elektrotechnikai Múzeum igazgatója, valamint Pásztor Andrea, a Janus Pannonius Múzeum főmuzeológusa is méltatta. A programok közül az általános iskolák 7. osztályai után immár a középiskolások számára is elérhető kihelyezett fizikaórák, valamint az óvodások számára szervezett rendszeres foglalkozások emelkednek ki. A múzeum a jövőben is kiemelten törekszik edukációs szerepének további erősítésére.

A most megnyílt „Töltődj fel!” című kiállítás is szervesen kapcsolódik a természettudományok iránt érdeklődő diákok számára szervezett programokhoz. Az Elektrotechnikai Múzeum által rendelkezésre bocsátott tárlat bemutatja a villamosság kialakulását, kiemelve az erősáramú elektrotechnika magyar vonatkozású vívmányait. Megtekinthető Bláthy Ottó Titusz eredeti, több mint 110 éves fogyasztásmérője, egy világraszóló magyar találmány, a transzformátor, valamint Jedlik Ányos dinamójának hiteles másolata is. A látogatók működő eszközök, interaktív kísérletek, látványos kiállítási elemek révén betekinthetnek abba a fejlődési szakaszba, mely mintegy kétszázötven év folyamatát mutatja be.

Az AEM programjai során kiemelt figyelmet fordít – legyen szó múzeumpedagógiáról, vagy bármely korosztályt megszólító eseményről – az atomenergetikával kapcsolatos ismeretek közérthető átadására.

 

              Dr. Kovács Antal                                               Enyedi Bernadett

        kommunikációs igazgató                                             múzeumvezető

ESEMÉNYEK