Atomenergetikai Múzeum

2017.03.29

Leonardo da Vinci műszaki találmányai

Leonardo-kiállítás az 5 éves Atomenergetikai Múzeumban

Kísérletek látványos eredményei

 

Paks, 2017. március 29. – Az Atomenergetikai Múzeum (AEM) megnyitásának 5. évfordulóját ünnepli e hónapban. A jeles alkalomra az intézmény történetének áttekintésével, neves előadó meghívásával és Leonardo da Vinci-kiállítás megnyitásával készültek a múzeum munkatársai.

 A rendezvény vezérfonalaként a kísérletek jelentőségéről esett szó. Már az intézmény létrejötte, európai viszonylatban is egyedülálló működése egy kitartó és következetes kísérlet eredménye – Üzemtörténeti Gyűjteményből így válhatott kiváló értékelésű, az öt év alatt 70 ezer látogatót fogadó országos szakmúzeum.

 A múzeum 5 éves működése során számos kísérleti jellegű programot, rendezvényt vitt véghez: ezek nagy része a sikeres fogadtatást követően beépült a hétköznapi munkába. Ezek között említhetők a múzeumpedagógiai foglalkozások óvodásoktól az egyetemistákig, családi és szakmai programok, országos programsorozathoz kötődő rendezvények. A kísérletezés, a tárgyak megtapintása, kipróbálása, a fizikabemutatók észrevétlenül hozzák mind közelebb a látogatókhoz a tudományos ismereteket.

 Vendég előadóként Härtlein Károly fizikatanár, a BME Fizikai Intézetének tanszéki mérnöke, a magyar tudományos ismeretterjesztés kiemelkedő alakja, előadásában bemutatta azokat az oktatási célú kísérleteket, amelyek a fizika népszerűsítését segítik – felhasználva azokat a mai eszközöket (televízió, ill. videócsatornák), amelyekkel hatékonyan elérhető a fiatal generáció.

 A kísérletezés és a kísérletekből származó nagy felfedezések, találmányok kapcsán Leonardo da Vinci mérnöki munkásságát állítja középpontba a múzeum egy időszaki kiállítás formájában.

A polihisztor ugyanis nem csupán azt kutatta, hogy hogyan működik valami, hanem azt is tudni akarta, hogy miért éppen úgy történik, és nem másként. A zseniális olasz művész-tudós harci szekere, repülő szerkezetei, nyomdagépe, kerékpárja, mechanikus elemei – összesen több mint húsz, fából készített modell – 2017. március 29-től július 25-ig tekinthetők meg az Atomenergetikai Múzeumban.

 

A múzeumnak kiemelt célja, hogy továbbra is szerepet vállaljon a nukleáris energetikával kapcsolatos ismeretterjesztésben.

 

 

 

                Dr. Kovács Antal                                                           Enyedi Bernadett

          kommunikációs igazgató                                                         múzeumvezető

 

ESEMÉNYEK