Atomenergetikai Múzeum

2016.06.24

Az Atomenergetikai Múzeumban versengtek a Protonok a Neutronokkal

Az Atomenergetikai Múzeumban versengtek a Protonok a Neutronokkal

Paks, 2016. június 24. – Az Atomenergetikai Múzeum (AEM) természettudományi tárgyakat népszerűsítő, 2015/16-os tanévi múzeumpedagógiai programsorozata idén is a nyári jutalomtáborral ért véget.

A rendezvényt idén újra a tanévzárót követő héten – június 20–24. között – bonyolították le a szervezők, az AEM munkatársai. Az Európában egyedülálló intézmény falai között az elmúlt tíz hónapban rendhagyó fizikaórákat tartottak általános, majd középiskolások számára, és – első alkalommal – egy fizikaversenynek, a Teller Ede Vetélkedőnek is otthont adott a múzeum. A célcsoportot mindegyik esetben a Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás iskolái jelentették, és onnan kerültek ki – a tanintézmények ajánlásával – azon diákok is, összesen huszonnégyen, akik részt vehettek az erőműves táborban.

Az egyhetes, bentlakásos tábor legtöbb érdekességet hozó napja a kedd volt, amikor Balatonfüredre, Tihanyba és Veszprémbe kirándultak a diákok, de nagyszerű, közösségépítő eseménynek bizonyult a csütörtöki sárkányhajózás és tábortűz is. A paksi helyszínek között kerékpárral közlekedő, ezáltal a környezet védelmére és az egészséges életmódra is nevelő napok alatt a diákok két – Proton és Neutron elnevezésű – csoportra osztva különféle megmérettetéseken vettek részt. A tábor történetében először holtverseny alakult ki a csapatok között, így mindenki a dobogó legfelső fokára állhatott fel. Az itt töltött öt nap alatt a gyerekek az Atomenergetikai Múzeum mellett a Tájékoztató és Látogatóközpont, valamint a Karbantartó Gyakorló Központ megtekintésével atomerőműves ismereteiket is bővítették.

A jó hangulatú, a Duna két partján lakók között ismeretségeket hozó tábori program fő célja a természettudományi tárgyakban jó eredményeket elérő diákok érdeklődését e terület iránt tovább erősíteni, ezzel is megalapozva a hazai nukleáris energetika hosszú távú célkitűzéseit.

 

            Dr. Kovács Antal                                      Enyedi Bernadett

      kommunikációs igazgató                                   múzeumvezető

ESEMÉNYEK