Atomenergetikai Múzeum

2016.05.06

Teller Ede vetélkedő az Atomenergetikai Múzeumban

Teller Ede vetélkedő az Atomenergetikai Múzeumban

 

Paks, 2016. május 6. – Megújult formában és tartalommal rendezte meg az Atomenergetikai Múzeum a korábban a Tájékoztató és Látogatóközpontban hagyományossá vált nukleáris vetélkedőt. A TEIT-települések általános iskolái számára rendezett verseny fizikai ismeretekre és a múzeum kiállításának anyagára egyaránt épít.

Az Atomenergetikai Múzeum ad otthont ez évtől kezdődően a korábbi években is méltán népszerű vetélkedőnek. Az intézmény edukációs programjába jól illeszkedik a fizikaverseny, amely kiegészíti a tanév teljes időszakában zajló kihelyezett fizikaórákat, valamint hangsúlyt helyez a múzeum új, „Töltődj fel!” című időszaki kiállítására is.

A környék 9 iskolájából érkező 3-3 fős csapatok az előzetesen elkészített prezentációjukat mutatták be a verseny első szakaszában „Az egyes energiatermelési lehetőségek előnyei és hátrányai” címmel. Nem titkolt szándéka a múzeumnak ezzel, hogy a csapatok saját kutatásaik és ismereteik alapján tegyenek megállapításokat e kérdésben. A mechanikai és hőtani témájú, valamint elektromosságtannal és atomfizikával kapcsolatos számítási feladatok után a fizika tantárgyhoz kapcsolható tesztek vártak a diákokra, amelyek jelenségek magyarázatára irányultak, de kitértek a múzeumi fizikaórán látottakra is.

A verseny legizgalmasabb részének a múzeumban található műtárgyakkal kapcsolatos kérdések bizonyultak, amely találós kérdéseket és vicces feladványokat egyaránt rejtettek.

A vetélkedőt a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola csapata nyerte, a csapat tagjai: Blága Csenge, Nagy Csaba, Röhberg Melinda, felkészítő tanáruk: Hencz János tanár úr.

Az Atomenergetikai Múzeum az atomenergetika hosszú távú hazai felhasználása érdekében a természettudományokkal összefüggő ismeretátadást kiemelten kezeli, ennek jegyében állította össze múzeumpedagógiai programját is. Ezzel együtt azonban minden esetben törekszik arra, hogy a különböző tudományos témakörök feldolgozása szórakoztató módon történjen: erre ez a vetélkedő is kiváló példa.

 

 

                Dr. Kovács Antal                                                    Enyedi Bernadett

          kommunikációs igazgató                                                 múzeumvezető

ESEMÉNYEK