Atomenergetikai Múzeum

Turisták az építkezésen

 

Turisták az építkezésen


A 20. század legizgalmasabb és sok embert foglalkoztató kérdése az atomenergia magyarországi alkalmazásának megvalósulása volt. A paksiak és a város környékén élők különösen kíváncsiak voltak az atomerőmű-építkezésre. Ezt az érdeklődést elégítette ki az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület paksi atomerőmű csoportja, a rendszeresen szervezett tájékoztató programokkal. 1980–1983 között 3 év alatt 260 előadást tartottak több ezer érdeklődőknek.

Az erőműblokki elvi működési séma volt az egyike azon szemléltető eszközöknek, melyeket a programok során használtak. Az elvi séma csaknem két évtizeden át volt a művelődési házban, később onnan átkerült az akkor nyíló kalocsai látogatóközpontba, ahonnan néhány éve az Atomenergetikai Múzeumba, és 2016 februárjától gazdagítja a kiállítást.

A programok hallgatói tehát megismerhették a Paksi Atomerőmű működését, biztonsági berendezéseit és az atomenergia felhasználásának technikáját, technológiáját. Az IBUSZ helyi irodájának munkatársai ezért egyeztettek az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület szakembereivel, és közösen kidolgozták az Atomerőmű épül Pakson elnevezésű szakmai és idegenforgalmi programot. A lakosság bármilyen, az atomerőművel kapcsolatos kérdést feltehetett. A feltett kérdésekre a szakemberek azonnal választ adtak. A kötött programok végén a helyszínről autóbusz indult az atomerőmű-építkezésre, így az érdeklődők ingyenes kiránduláson vehettek részt, és a valóságban is láthatták a hatalmas építkezést.

A több oldalról fellépő utazási igények oda vezettek, hogy szükségessé vált a paksi IBUSZ-iroda fejlesztése is. A modern, kétszintes, 130 m2-es iroda 1980. szeptember 22-én nyitotta meg kapuit a Táncsics utcában. A paksi IBUSZ-iroda vezetőjének, Balogh Ernőnének szoros kapcsolata volt a külföldi szakemberekkel férje által, aki az építkezés idején az ERBE főmérnöke volt. Ennek köszönhetően az iroda munkatársai az itt élő külföldi szakembereknek és családjaiknak is rendszeresen szerveztek kirándulásokat és programokat. Emellett segítették az évente pár alkalommal történő hazautazását az orosz és lengyel szakembereknek. 



ESEMÉNYEK