Atomenergetikai Múzeum

Oktatás és az ESZI

 

Oktatás és az ESZI

 

Amikor munkaerőről beszélünk, nemcsak a dolgos kezek számítanak, hanem a képességek is. Éppen ezért fontosak a mai napig is a képzések az atomerőműhöz kapcsolódó munkavégzések esetében.

Az építkezés alatt is szükség volt már a szakképzett munkaerőre. Mivel az idevezényelt sorkatonák között is sokan voltak, akik az általános iskolát sem fejezték be, lehetőséget kaptak munka után a 8 osztály teljesítésére, vagy akár szakképesítés megszerzésére is. Sokan éltek is a lehetőséggel, hiszen a tudás szerepe már ebben az időszakban kezdett egyre nagyobb jelentőségű lenni.

Az atomerőmű működése a későbbiekben új típusú képesítést és megfelelően felkészült, jó képességű szakembereket igényelt. Az üzemeltetéshez szükséges szakemberek képzése a 80-as évek elejére vált egyre égetőbb kérdéssé. 

A dolgozóknál  nemcsak a bizonyítvány megléte lett a fontos, hanem az is, hogy tényleg hozzáértő munkaerő dolgozzon az atomerőműben. Ennek érdekében 1986 szeptemberében megnyitotta kapuit az Energetikai Szakképzési Intézet (ESZI) vállalati iskolaként. Eleinte villamosipari és gépészképzésekkel indult az iskola, a tanárok pedig az atomerőmű alkalmazottai voltak.

Az hamar kiderült, hogy szükséges a képzési paletta bővítése, hiszen a munkaerő miatt az előbbi oktatási területek a kiemelkedőek, de az iskola működése és a lakossági igények is új szakok bevezetése felé tartottak.

Az ESZI az állandó törvényi változások miatt többször átalakult, de alapítványi fenntartással most is működik, és a térség meghatározó technikuma. A legjobb tanulóknak a bizonyítványuk megszerzése után most is lehetőségük van az atomerőműben elhelyezkedni, illetve természetesen a továbbtanulás lehetősége is adott.

A kezdeti időszakban 2 évfolyamon főiskolai képzés is volt Pakson, a Műegyetem kihelyezett tagozata működött az ESZI-ben erőműgépész szakkal.

Az élet minden területén kiemelkedően fontos a megfelelő tudás és a megfelelő kompetenciák megléte, egy atomerőmű üzemeltetésének ez minden területén kiemelt szerepet élvez, így a lehetőségekhez mérten fontos egy jó bázisiskola működtetése. 

Az ESZI a jól felszerelt műhelyeivel, a jól képzett oktatóival és a tanórán kívüli foglalkozások sokaságával nagyszerű lehetőséget jelentett és jelent ma is a középiskolás korosztály számára.


ESEMÉNYEK