Atomenergetikai Múzeum

 

Brigádok és majálisok

Az atomerőmű-építkezés az 1970-es években kezdődött, és annak idején több mint 10 ezer ember dolgozott a 20. század legnagyobb ipari beruházásán. A Paksi Atomerőmű építésében több vállalat vett részt. Ehhez az időszakhoz köthető az országosan jellemző szocialista brigádmozgalom, ahol a különböző vállalatok dolgozói brigádokba tömörültek. Az építkezés idején több mint 200 brigád dolgozott, versengett a különböző fokozatú címekért.

A múzeumban több mint 20 különböző brigád naplóját őrizzük, ezekben sok érdekes fotó és esemény található, melyek máshol nem fellelhetőek, és segítenek megismerni az építkezés és a város történetét is. Az erőmű építése előtt Paks tipikus mezőváros volt, de megépítése az ország legdinamikusabban fejlődő településévé tette. Olyan szolgáltatási ágak jelentek meg, amelyek korábban elképzelhetetlennek tűntek egy ilyen kis település számára; lakótelep, művelődési ház (színház- és moziteremmel), sportpályák, modern eszközökkel ellátott egészségügyi létesítmények és egyéb közösségi intézmények épültek. Az 1979-es várossá válás döntő tényezője az atomerőmű-építkezés volt.

Szintén ehhez a korszakhoz köthetők a munkásmozgalom nagy ünnepe, május 1-je alkalmából rendezett hatalmas ünnepségek. A részt vevő különböző vállalatok a felvonuláson a gazdasági fejlődést is megjelenítették valamilyen formában. A szocialista brigádok különböző vállalásokat tettek, többek között társadalmi munkával segítették a település intézményeit, részt vettek a város építésében is. Ezen a napon adták át a brigádoknak szóló elismeréseket, Pakson többfajta kitüntetés volt: Kiváló Munkabrigád, Arany Brigádérem.

ESEMÉNYEK