Atomenergetikai Múzeum

Építkezés

 

Építkezés

A Paksi Atomerőmű építése a XX. század legnagyobb építkezése volt Magyarországon, ahol csúcsidőben nagyjából 10 000 munkás dolgozott. Piaci alapon nagyon nehéz lett volna ekkora munkaerőt biztosítani, ezért volt szükség az állami szerepvállalásra. Az építkezésen KISZ-brigádok is dolgoztak, valamint idevezényeltek több századnyi sorkatonát is. A munkások étkeztetését is meg kellett oldani, így elsők között építették meg a beruházás területén a 3500 fős, valamint a lakótelepen a 3000 fős konyhát.

Az építkezés minden tekintetben kiemelkedő volt, hiszen a teljes építési költség 1987-re elérte a 100 milliárd forintot. Olyan műszaki követelményt állítottak, ami akkoriban nem volt megszokott. Ilyen például a betonozási munkálatoknál elvárt 1 mm-es pontosság, vagy a festékekkel kapcsolatban elvárt 30 éves tapadás- és vegyszerállóság.

Mindemellett a követelmény mellett elképesztő méretű is volt az építkezés. A terület 440 hektárnyi, amit az árvízvédelem miatt az 1969-ig mért legmagasabb vízálláshoz képest is megemeltek. Az alapozás előkészítése során 20 m mély munkagödröt ástak, meg kellett oldani a magas talajvízszint okozta problémákat. 

Az építéshez 2 millió tonnányi építőanyagot szállítottak a helyszínre. Szükséges volt 14 km közút és 16 km vasút építése is, ami mind a szállítás, mind a munkaerő mozgatása szempontjából is fontos volt. Az épületekben nagyon sok vasbetont építettek be, a vasbetonszerelések során a hegesztési varratok hossza is több 10 km-nyi, hiszen csak az üzemi főépületekbe blokkonként nagyjából 400 000 tonna betont és vasbetont építettek be. A technológiai berendezések tömege 86 000 tonna. A tervezés és a kivitelezés során figyeltek a pontosságra, hiszen a biztonságos üzemeltetés egyik alapfeltétele a precizitás és az előírások betartása.

Az építkezés léptéke mellett az is érdekes, hogy Wigner Jenő Nobel-díjas reaktorfizikus hozzájárult ahhoz, hogy egy brigád a nevét felvegye. Ezek után a tudós levelezett a Wigner brigáddal, és egy 1983-as paksi látogatás alkalmával az épülő atomerőmű megtekintése mellett találkozott velük.


 

ESEMÉNYEK