Atomenergetikai Múzeum

Együttműködés

 

Együttműködés

A múzeum feladatainak ellátása során széles körű partnerkapcsolatokra támaszkodik. A gyűjtemény gyarapításához nélkülözhetetlen a vállalat szervezeteinek együttműködése; az állandó és időszaki kiállítások rendezéséhez a muzeális, felsőoktatási, tudományos intézetek támogatása; a kulturális és múzeumpedagógiai programok szervezéséhez a közművelődési és köznevelési intézményekkel történő kooperáció; egyes műtárgyak feldolgozásához pedig az egykori és jelenlegi munkavállalók önzetlen segítsége.

Miután nem kézenfekvő, ezért külön kiemelhető a Baleset-elhárítási Szervezettel és a Atomerőmű Tűzoltósággal folytatott folyamatos és számos formában megjelenő együttműködés. Legyen szó speciális eszköz használatáról rendhagyó fizikaórán a kiállítótérben vagy különleges jármű bemutatásáról városi rendezvényen, előzékeny segítségükre mindig számíthat a múzeum.

Az Atommagkutató Intézet, BME Nukleáris Technikai Intézet, Debreceni Egyetem Fizikai Intézet, Gamma Műszaki Zrt., Magyar Tudományos Akadémia KFKI Atomenergia-kutató Intézet, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. révén nemzetközileg elismert intézmények megtekinthető műtárgyakkal járulnak hozzá az állandó kiállítás szakmai színvonalához.

Országos gyűjtőkörű szakmúzeumi besorolásától függetlenül a múzeum számos szállal szorosan kötődik a városhoz, ezért kiemelendő partnernek tekinthető a Paksi Városi Múzeum. Az állandó kiállítás technikatörténeti jellegéből adódóan kevésbé közismert gyűjteményekkel is kapcsolatot ápol, ennek eredményeképpen kerülhettek kiállításra a múzeumban a Mecseki Bányászati Múzeum kővágószőllősi uránércbányászati kiállításához tartozó műtárgyak is.

A múzeum nem csupán befogadó intézményként vesz részt az együttműködésekben, hanem műtárgykölcsönző partnerként és időszaki kiállítóként a legkülönbözőbb felkéréseknek is igyekszik eleget tenni, mint például a Közép-Kelet-Európában egyedülálló kiállítóhelyként számon tartott Szolnoki Repülőmúzeum „Magyar–szovjet gazdasági és kulturális kapcsolatok, 1948–1991” című kiállítása vagy az Európai Unió Marie Skłodowska-Curie-cselekvések kezdeményezése szervezésében megvalósuló Science is Wonderful! expo Brüsszelben.

ESEMÉNYEK