Atomenergetikai Múzeum

Az alapkő

 

Az alapkő

Előzmény

1966-ban született meg az akkori Szovjetunióval egy államközi szerződés, amely kimondta, hogy Magyarországon szovjet segítséggel atomerőművet építenek. 1969 tavaszán megkezdődtek a tereprendezési munkák, de ősszel le is állították, majd 1974-ben folytatódtak az előkészületek. 

Az ország vezetőinek nagy része és a lakosság nem sokat tudott  erről az új technológiáról. Az erőmű szó nem volt ismeretlen számukra, hiszen olaj- és szénerőművek működtek már néhány évtizede, de az atom szó ekkoriban misztikusnak hangozhatott.

Adott volt a feladat: el kellett fogadtatni az atomenergiát, de úgy, hogy közben látszott, hogy a magyar ipar erre nincs teljesen felkészülve. 

Ezért született az a döntés, hogy az ország figyelmét széles körben fel kell hívni arra, hogy itt megkezdődik a század legnagyobb ipari beruházása. Másrészt az építkezésen dolgozó emberek felé is egy gesztust szerettek volna tenni, hogy elismerik a munkájukat.

Az atomerőmű alapkövét 1975. október 3-án tették le ünnepélyes keretek között.

Eredeti helye

Az 1. reaktor kiásott gödre mellé ástak egy külön aknát, de innen ki kellett emelni, nehogy a munkagépek összetiporják. Az volt a terv, hogy az építkezés befejezése után az eredeti helyén létrehoznak egy parkot, és oda helyezik vissza. Ám mire vége lett az építkezésnek, a vezetők kicserélődtek, és már senki nem emlékezett az eredeti elképzelésre.

Megtalálása

A megtalálás Beregnyei Miklós üzemtörténész nevéhez kötődik, aki feladatul kapta az Üzemtörténeti Gyűjtemény létrehozását. Kiállítandó tárgyak után kutatva a 305-ös raktárban rábukkant egy ládára, melyben az alapkő lapult.  

Utána az is kiderült, hogy az ünnepségen használt kőműveskanál és serpenyő is megvan, így az is a kiállításba kerülhetett.

Két alapkő

2015. október 9-én, az alapkő letételének 40. évfordulóján az alapkőből kiemelték az eredeti urnát, és áttették az üzemi területen  lefektetett új alapkőbe.

A látogatóközpontban lévő alapkőbe pedig egy új urnát tettek, és egy új fedőlapot is kapott, az eredeti fedőlap pedig a múzeum kiállításába került.


 

ESEMÉNYEK