Atomenergetikai Múzeum

Tudományok Fővárosa

 

Harmadik alkalommal rendezték meg a Tudományok Fővárosát, idén az ELTE Lágymányosi Campusának területén. A STEM-fesztiválra nagyvállalatok, startupcégek, tudományos és kutatóintézetek, főiskolák és egyetemek jöttek el, hogy bemutassák munkásságukat, új fejlesztéseiket. Az időjárás kedvező volt, így több mint tízezren látogattak ki szeptember 21-én a campus területére.

Az Atomenergetikai Múzeum (AEM) második alkalommal állította fel standjait a rendezvény külső és belső helyszínén. Idén az Atomerőmű Tűzoltóság új emelőkosaras tűzoltóautója is elkísért minket, amelynek segítségével 40 m magasságból lehetett megtekinteni a fővárosi panorámát, illetve a szabadesés és a levegő erejének vizsgálatát Härtlein Károly mesteroktató közreműködésével. Ezenkívül a látogatók kipróbálhatták a tűzoltók segítségével, hogy hogyan működik egy puttonyfecskendő vagy hogyan kell bánni a tűzoltótömlővel.

Egyedülálló, saját fejlesztésű kiállítási installációnkkal, az interaktív tudáskapszulával is megismerkedhettek az érdeklődők. A kapszula, a kiterjesztettvalóság-alkalmazás és mobileszköz segítségével 3D-ben elevenedtek meg a múzeum érdekes tárgyai, animáció segítségével megtudhatták, hogyan működik a csavarhúzógép vagy a sugárkapu, de láthatták és hallhatták zongorázni Teller Edét is.

Mindig nagy sikere van a VR-szemüvegeknek, amelyek segítségével virtuális sétát lehet tenni az erőmű több helyszínén, szinte testközelből ismerhetnek meg olyan helyeket is, ahova személyesen nem mehetnek be a látogatók: ilyen a reaktorcsarnok vagy a blokkvezénylő.

Sokan voltak kíváncsiak a Komondorra, a magyar fejlesztésű sugárárnyékolt járműre, melyet körbejárhattak, sőt aki akart, bele is ülhetett.

Kézműveskedéssel és gyerekeknek szóló kvízekkel vártuk a kisebbeket, akik akár erőműves tűzoltónak is beöltözhettek.

Az őszi időszak (is) mindig nagyon mozgalmas a múzeum életében, és egyre több olyan országos program van, aminek az AEM állandó résztvevője, most már ilyen a Tudományok Fővárosa is.

ESEMÉNYEK