Atomenergetikai Múzeum

A tudomány csodálatos - Kiállítás Brüsszelben

 

Páratlan lehetőség adódott az Atomenergetikai Múzeum számára: részt vehetett a Science is wonderful, vagyis a Tudomány csodálatos című kiállításon Brüsszelben. A kiállítás az Európai Kutatási és Innovációs Napok keretén belül 2019. szeptember 25–26-án zajlott, és célul tűzte ki a tudomány eredményeinek népszerűsítését, befogadhatóvá tételét.

A közel 70 standon számos kutatási területet (egészségügy, élelmezés, technológia, klímavédelem stb.) igyekeztek a kiállítók a fiatalok és bármely érdeklődő számára számára kézzelfoghatóvá és megismerhetővé tenni.

A rendezvényt Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa nyitotta meg, akinek első útja a múzeum standjához vezetett.

A kiállítás résztvevőiről az Európai Bizottság döntött, így kapott az Euratom lehetőséget, a múzeum pedig a Foratom felkérésére vett részt az eseményen. A minden korosztályt célzó ismeretterjesztő tevékenységén túl a múzeumnak az új és még kevesek által használt technológiái keltették fel a szervezők érdeklődését, úgymint a virtuálisvalóság-fejlesztések (VR) és a kiterjesztettvalóság-alkalmazások (AR).

A VR-szemüvegben például betekinthet bárki az atomerőmű reaktorcsarnokába vagy turbinacsarnokába, de ami még különlegesebb, akár a Cserenkov-sugárzást is megfigyelheti (a gyors neutronok miatt ekkor kékes fényt láthatunk a reaktorban).

Az AR-alkalmazás segítségével megelevenednek a múzeum műtárgyai, láthatóvá válnak olyan mozzanatok, mint például a sugárkapu használata vagy láthatjuk Teller Edét zongorázni. Ezeket a tartalmakat a múzeum eddig máshol nem használt megoldásként egy tudáskapszulára helyezte, amely egy közel kétméteres kiállítási installáció.

Az Euratom standjánál 8 kiállító váltotta egymást, egyedüliként az Atomenergetikai Múzeum kapott lehetőséget a kiállítás teljes időszaka alatt jelen lenni a látogatók és diákok hatalmas érdeklődésének köszönhetően.

Az Európai Bizottság azon álláspontjához, mely szerint az atomenergia elengedhetetlen az ellátásbiztonsági és klímavédelmi célok teljesítéséhez, a múzeum aktivitásai szorosan kapcsolódnak, hiszen érthetővé, befogadhatóvá teszi a diákok, családok és fiatalok számára az atomenergia világát.

A múzeum számára óriási jelentőségűek a szervezők, a szakmai szervezetek és a látogatók pozitív visszajelzései, hiszen nemcsak azt mutatja, hogy jó úton jár a széles közvéleményt és hétköznapi embereket elérő ismeretterjesztő tevékenységével, hanem az még Európában is példaértékűnek mondható. A múzeum ezzel járul hozzá az atomerőművek társadalmi elfogadottságának növeléséhez és ezáltal a globális klímavédelmi célok eléréséhez.

 

 

ESEMÉNYEK