A Múzeumok Őszi Fesztiválja minden évben az ősz egyik kiemelkedő programja az Atomenergetikai Múzeum (AEM) számára. A központi tematika idén a gasztronómia volt, így az atommúzeum Terítéken vagyunk szlogennel tartotta meg rendezvényét a lakótelepen. Az atomerőmű tartalék vezetési pontján kialakított futurisztikus, interaktív kiállítást júniusban a Múzeumok Éjszakáján tekinthette meg először a nagyközönség, de akkor még csak tesztüzemben, nagyon limitált létszámban, a szeptember 21-i őszünnepen azonban bárki megnézhette milyen, amikor a több mint 50 évet felölelő múltat a legmodernebb technológiai megoldásokkal mutatja be a múzeum.
A természettudományos-ismeretterjesztő programok közül az egyik a Műegyetem Prima Primissima díjas mesteroktatója, Härtlein Károly előadása volt, aki konyhai eszközöket hívott segítségül látványos fizikashow-jához, amelyet két időpontban is megtekinthettek az érdeklődők, akiket az atomerőműhöz kapcsolódó kvízekkel, játékokkal, VR-szemüvegekkel is vártak. A frissen szerzett tudással ezúttal is apró ajándékokat lehetett nyerni, ám ezzel nem ért véget a meglepetések sora: meg lehetett ízlelni a régió gasztrokínálatát, mézet, sajtot, csokit, kacsamáj-különlegességet, szalámit, arany minősítést elért kenyeret és biozöldséget, valamint kézműves fagylalt és villásreggeli is volt az Atomenergetikai Múzeum őszünnepén, sőt még gourmet-hamburger is.
A gasztronómiának dedikált fesztiválon három workshopra is jelentkezhettek az érdeklődők, fermentálásra, kovászolásra és mézeskalács-díszítésre két-két időpontban. Természetesen a legkisebbek is megtalálhatták a számukra vonzó elfoglaltságot, egyedi, kézzel készült fajátékokból álló játszótér, malom és konyha is várta őket, valamint óriásbuborék-fújás és persze kézműves-foglalkozás. A Paksi Városi Múzeum és a Pákolitz István Városi Könyvtár is részt vett az AEM partnereként a Múzeumok Őszi Fesztiválján, sátraiknál a központi tematikához kapcsolódó változatos elfoglaltságokkal várták a látogatókat. A piknikhangulatot Szabó Dávid gitár- és ének előadása koronázta meg. Tartottak kerekasztal-beszélgetést is, amelyen részt vett Lukács Zsolt (Street Kitchen), Sitkei Balázs (Stella cukrászda), Matus Dóra (Birsbirtok, MyFarm Harta) és Szeip Ádám (Sár-Kert étterem), akikkel Somodi-Solymos Eszter beszélgetett. Az őszünnepről készített hangulatvideó hamarosan megtekinthető lesz az AEM közösségimédia-felületein.