Atomenergetikai Múzeum

2019.06.21

Határ a csillagos ég - ifjú fizikusok a múzeum táborában

Paks, 2019. június 21. – Az Atomenergetikai Múzeum 20 tehetséges diákot fogadott a környező településekről a szünidő első hetében. Idén a természettudományos programelemek mellett az ötven évvel ezelőtt indult atomerőmű-építkezés és az1969-es év fontos eseményei alkották a múzeumi tábor tematikáját.

 A természettudományi tárgyak népszerűsítése a tanév foglalkozásainak mindegyikén fontos szerepet kapott: az óvodapedagógiai rendezvények, általános és középiskolai fizikaórák, a Teller Ede vetélkedő mind alkalmat adott a múzeum élményközpontú programjának bemutatására, kiszélesítésére. A múzeumi tábor koronázta meg az év eseményeinek sorát: rengeteg élmény és szórakoztató módon megszerezhető tudás várta a gyerekeket.

A bentlakásos táborba a Duna bal és jobb partjáról érkeztek kiemelkedő teljesítményt nyújtó diákok; idén is elsősorban azok, akik jó eredményeket értek el fizikaversenyeken. A tematikában olyan 50 évvel ezelőtti, jelentős események köszöntek vissza, mint a holdra szállás (ezáltal az űrkutatás és csillagászat témája) vagy az atomerőmű-építés.

A tábor számos eleme kapcsolódott ismét a természettudományokhoz; a diákoknak az alsómocsoládi virtuális természettudományos térben csillagászati tematikájú szabadulószobából kellett kijutniuk, a faluban kiépített tanösvényen pedig a Naprendszer arányait ismerhették meg. Pécsen, a Zsolnay negyedben játéktér, varázsóra, planetárium várta a gyerekeket. Természetesen az atomerőműhöz kapcsolódó ismereteket is magukba szívhatták a kis fizikusok a múzeumban, illetve a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft.-nél tett látogatásukkor. Meglepetésként Härtlein Károly mesteroktató tartott látványos kísérletbemutatót. A megfigyelési módszerek és az összefüggések felfedezése mellett számháború, kirándulások és csapatok közötti vetélkedés tette emlékezetessé a hetet a diákok számára.

Az Atomenergetikai Múzeum egyre szélesedő, természettudományokat népszerűsítő múzeumpedagógiai programjának határozott célja, hogy minden lehetséges eszközzel segítse az edukációt, a tehetséggondozást, valamint az atomenergetika iránti érdeklődés felkeltését és fenntartását.

 

               Dr. Kovács Antal                                                          Enyedi Bernadett

        kommunikációs igazgató                                                      múzeumvezető

 

A fotók innen érhetők el.

 

ESEMÉNYEK