Atomenergetikai Múzeum

2016.10.20

Teller-emléksarok nyílt az Atomenergetikai Múzeumban

Teller-emléksarok nyílt az Atomenergetikai Múzeumban

Paks, 2016. október 20. Az Atomenergetikai Múzeum (AEM) a Múzeumok Őszi Fesztiválja rendezvénysorozat keretében emléksarkot avatott Teller Ede atomfizikus tiszteletére. Az eseményen sor került a tudóssal kapcsolatos emléktárgyak bemutatására is.

A múzeum fogadóterében kialakított sarok központi tárgya az a zongora, amelyen Teller Ede játszott paksi tartózkodása során. Az akkor általa előadott Mozart C-dúr szonáta II. tétel kottájára e sorokat írta a tudós: „Szép lenne, ha jól menne. De a zongora sokkal nehezebb, mint a fizika.” A rendezvényen a Pro Artis Művészeti Iskola növendékei meg is szólaltatták a Teller Ede által is használt hangszert, illetve a múzeumnak ajándékozták az eredeti kottafüzetet.

A program keretében Hargittai István Széchenyi-díjas akadémikus, kutatóprofesszor, tudománytörténész – a Teller Edéről szóló könyvek szerzője – előadásában kiemelte: „Teller rendkívül ellentmondásos személyiség volt. Úgy gondolom azonban – és itt az ő szavait idézem »az ellentmondások és bizonytalanságok segítik a dolgok még mélyebb megértését.« A tudós személyisége és a történelemben játszott szerepe sokkal árnyaltabb, mint ahogyan sokan gondolják.”

A Teller-emléksarok a mai naptól látogatható az Atomenergetikai Múzeumban.

            Dr. Kovács Antal                                     Enyedi Bernadett

      kommunikációs igazgató                                   múzeumvezető

ESEMÉNYEK