Atomenergetikai Múzeum

 

Harmadik alkalommal rendezte meg az Atomenergetikai Múzeum a Teller Ede vetélkedőt május 11-én. A Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás településeinek általános iskolái számára szervezett verseny fizikaismeretekre és a múzeum kiállításának anyagára egyaránt épít.

 A fizikaverseny kiegészíti, egyben pedig lezárja a tanév teljes időszakában zajló kihelyezett fizikaórákat, valamint hangsúlyt helyez a múzeumi gyűjtemény megismerésére is.

 A vetélkedő alkalmából egyedülálló kiállítás nyílt A fizikaszertár kincsei címmel a múzeum fogadóterében.

 A környék 8 iskolájából érkező 3 fős csapatok az előzetesen elkészített prezentációjukat mutatták be a verseny első szakaszában „Mennyi energiát használok?” címmel. Kiemelt szándéka a múzeumnak ezzel, hogy a csapatok saját kutatásaik és ismereteik alapján tegyenek megállapításokat a kijelölt témát illetően, modern eszközökkel, akár videóformában feldolgozva azokat. A mechanikai és hőtani témájú, valamint elektromosságtannal és atomfizikával kapcsolatos számítási feladatok után a fizika tantárgyhoz kapcsolható tesztek vártak a diákokra, amelyek jelenségek magyarázatára irányultak, de kitértek a múzeumi fizikaórán látottakra is. A diákok a bemutatott fizikatörténeti tárlat vonatkozásában is kaptak feladatot, valamint online múzeumismereti feladatsort oldottak meg.

 Az eredményeket összesítve a zsűritagok méltatták a résztvevők felkészültségét, a vetélkedőt végül a Paksi Vak Bottyán Gimnázium csapata nyerte, a csapat tagjai: Szabó Zita, Hermán Flóra, Horváth Nóra Eszter. Az első három helyezett csapat lehetőséget kap az Ifjú fizikusok táborában való részvételre június második felében.

 

ESEMÉNYEK

április
25

Óvodásprogram - Madocsai Kölyökkuckó Óvoda