Atomenergetikai Múzeum

Az őstranszformátor

 

A XIX. század végén nagyon gyorsan fejlődtek az elektromágneses elven működő eszközök. Ezek közül a generátor és a transzformátor a legfontosabb. Az Elektrotechnikai Múzeumban több kiállítási tárgy, illetve modell is megtalálható, ami a villamosítás és az elektromos hálózat kiépítésével, az áram használatával kapcsolatos.

A mai rendszereknek az említett találmányok szerves részét képezik. Az áram elterjedéséhez nagyban hozzájárult a transzformálhatóság, hiszen ezzel nagymértékben csökkenthető a vezetékeken eső veszteség. Az Atomenergetikai Múzeum kiállítási tárgyai között megtekinthető egy köpeny típusú őstranszformátor modellje. Ez a típusú transzformátor is az ismert Déri Miksa, Bláthy Ottó Titusz és Zipernowsky Károly találmánya.

A transzformátorból és a generátorból felépített rendszert először 1885-ben használták Budapesten, a Magyar Országos Kiállításon, ahol 1200 izzólámpát működtettek vele. A kiállításon a rendszer májustól novemberig volt üzemben, miközben a lámpákat ki- és bekapcsolták, és azt tapasztalták, hogy a kapcsolások során a működő izzók fényereje nem változott. A rendszerben 75 transzformátort használtak meghibásodás nélkül, és meglehetősen nagy távolságra is sikerült az áramot stabilan eljuttatni.

A transzformátorok fontossága és az alkalmazások gyakorisága miatt az Atomenergetikai Múzeum egy új módszer, a kiterjesztett valóság (AR) segítségével is bemutatja műtárgyát. A múzeum számára készült AR-alkalmazással mobiltelefon vagy tablet kameráján keresztül 3D-ben tekinthető meg a tárgy, amelyet ha ily módon körbeforgatunk, akkor jól látható, hogy a most használatostól eltérően a vasmagot nem lemezeléssel, hanem tekercseléssel készítették el. Ez van a transzformátor külső részén.

Az Atomenergetikai Múzeum több érdekes műtárgya is megtekinthető a kiterjesztett valóság segítségével a múzeumi rendezvényeken vagy nyitvatartási időben.

ESEMÉNYEK