Atomenergetikai Múzeum

Főtranszformátor

 

Gigantikus méretű műtárgy a múzeumban

A 420 kV-os főtranszformátor

 

Erre a szép és látványos műszaki alkotásra tekintve, a Ganz felirat tűnik először az ember szemébe, és az agyunkban megindul az időkerék visszatekerése. Ganz Ábrahám 1844-ben alapította üzemét, amely folyamatos bővüléssel Ganz-vállalatokká nőtt. Ebben a gyárban készült az első energiaátvitelre alkalmas, zárt vasmagú transzformátor, amelyet Zipernowsky Károly – Déri Miksa – Bláthy Ottó Titusz tervezett 1885-ben, és világszabadalom lett.

A transzformátort a nagy teljesítményű (erőátviteli) villamos hálózatokban használják a feszültségszint, és ezzel az áramszint megváltoztatására. Ennek az a jelentősége, hogy azonos teljesítmény magasabb feszültségű átviteléhez kisebb áramra van szükség, így az átviteli hálózat ohmos veszteségei, valamint a vezetékek keresztmetszetei jelentősen csökkenthetők, és ezzel lehetővé válik a villamos energia nagy távolságokra történő gazdaságos továbbítása.

A Paksi Atomerőmű generátoraiban (8 db) 15 750 V feszültségű áram indukálódik, amelyet tokozott síneken keresztül juttatunk el a főtranszformátorba. Itt a lemezelt vasmagok segítségével 420 kV feszültségre transzformálódik, és az átvezető szigetelők, valamint a szakaszolók közbeiktatásával kerül az országos hálózatra.

A múzeumba került főtranszformátort 1980-ban gyártották a Ganz-gyárban, és az 1982-ben indult 1. blokkon termelt villamos energiát juttatták a segítségével az országos hálózatra. A műtárgy összsúlya 283 tonna, a benne lévő hűtőolaj 50 tonna, amelynek hűtését 18 db ventilátor biztosította.

Egy blokkot 2 db főtranszformátor szolgál ki. A több mint 30 éven keresztül hibátlanul működő eszközöket a teljesítménynövelés okán kellett lecserélni, mivel ezekben a trafókban nem volt elég tartalékkapacitás.

ESEMÉNYEK