Atomenergetikai Múzeum

Aktuális

 

Alapkőtől alapkőig

A Paksi Atomerőmű Beruházás az 1969-es holtpontról elmozdulva, 1974 tavaszán indult újra, és 1975-ben már közel 2500-an dolgoztak a területen. Az I-es kiépítés két reaktorának alapgödrében már betonozási munkák folytak, amikor megtörtént az atomerőmű alapkövének az elhelyezése.  Az ünnepségre 1975. október 3-án délután három órakor került sor, közel a reaktorok alapgödréhez.

Az ünnepséget az Erőmű Beruházási Vállalat (ERBE) szervezte, meghívót küldtek a megye ipari üzemeinek, tanácsainak és jelentősebb intézményeinek. Pakson még az iskolák úttörő csapatai is meghívást kaptak. Az ünnepség meghívottai és a helyszínen dolgozók körbeállták azt az asztalt, amelyre az urnába kerülő dokumentumok voltak kirakva, köztük az alapítólevél, amelyet Havasi Ferenc, a minisztertanács elnökhelyettese írt alá (képünkön) a helyszínen, a nyilvánosság előtt. A dokumentumokat Szabó Benjamin kormánybiztos helyezte el az urnában, majd az urnát lezáró lemezt csavarokkal rögzítették. A földben már előzőleg elhelyezték azt a betontömböt, amelybe a lezárt urna került, majd a betontömb lezárása egy márványlappal történt, amelyen az alábbi felirat volt olvasható: Paksi Atomerőmű alapköve 1975.

Fél órával később, az épülő tmk-csarnokban az építkezés dolgozói, a meghívott vendégek és a Tolna megyei munkás- és parasztküldöttek részvételével nagygyűlésre került sor, ahol K. Papp József, a megyei pártbizottság első titkára üdvözölte a jelenlévőket, majd Havasi Ferenc mondott ünnepi beszédet.

Az építkezés előrehaladtával az alapkövet ki kellett emelni, raktárba került, majd megfeledkeztek róla. Az üzemtörténeti gyűjtemény létrehozását elrendelő vezérigazgatói döntést követően 1992-ben megkezdődött az építkezés tárgyi emlékeinek a felkutatása, ekkor került elő az egyik raktárból a beládázott alapkő betontömbje.

A Tájékoztató és Látogatóközpont kiállítóterének tervezésekor már számoltak az alapkővel, és az 1995. szeptember 28-ai megnyitóünnepségen láthatta újra a közönség immár kiállítási tárgyként. Aztán elérkezett az alapkő letételének és a Paksi Atomerőmű Vállalat (PAV) megalapításának 40., a látogatóközpont megnyitásának pedig a 20. évfordulója. Erre a többszörös évfordulóra készülve, olyan döntés született, miszerint a végleges helyére kell tenni az 1975-ös alapkövet, amelynek új helyét az irodaépület üzem felőli oldalán jelölték ki.  Az évfordulós ünnepség 2015. október 9-én volt, akkor bontották meg a látogatóközpontban lévő lezárt betontömböt és a benne lévő urnát. Szabó Benjamin volt miniszteri biztos mutatta meg a vendégeknek az urnában lévő sértetlen dokumentumokat, majd újra lezárták az urnát, amelyet az új helyén kialakított és márványlapokkal bélelt gödörben helyeztek el. Az urna mellé került Szabó Benjamin Atomkorkép című, közel 800 oldalas monográfiája.

A látogatóközpontban maradt betontömbbe új urnát helyeztek a PAV megalakulásának 40. évfordulója alkalmából. Az urnában elhelyezték a Népszabadság, Népszava, Magyar Nemzet, Népújság aktuális számait, az Atomerőm újság és elődjének, a Neutronnak egyik ritka példányát, a PAV alapítási határozatát, egy emléklapot és fémpénzeket. Az urna mellett helyezték el a Negyven év krónikája című történeti munkát, amely az évforduló tiszteletére jelent meg. A betontömböt egy új márványlappal zárták le, és az eredeti, 1975-ös márványlap az Atomenergetikai Múzeumba került, ahol most is megtekinthető.

 

 

 

ESEMÉNYEK

december
06