Atomenergetikai Múzeum

Blokkügyeletesi telefon

 

Halló, itt az Atomenergetikai Múzeum

Az első blokkügyeletesi telefon

Az Atomenergetikai Múzeum műtárgyainak egyike az első blokkügyeletesi mobiltelefon, amely 1990-ben került az atomerőműbe. Akkoriban még elég ritkán használtak hasonló készülékeket. A blokkügyeletesnek a teljes műszak alatt magánál kellett tartani az akkumulátorral együtt majd 4,5 kg-os telefont. Az ügyletes mérnöknek mindig elérhetőnek kellett lenni, így a mobiltelefon megjelenése magától értetődő lehetőség volt a kapcsolattartásra. A készülékek alkalmazása teljesen eltérő volt a manapság megszokottól. A múzeumban látható készüléket és társait tényleg csak telefonálásra lehetett használni.

Természetesen akkoriban a készülék értéke is másképpen alakult, mint manapság, ugyanis az országban az átlagkereset alig volt több 10 000 Ft-nál, az új autók ára 70-80 000 Ft között volt, a telefont pedig 217 000 Ft-ért vásárolták. A 30 év felettiek emlékezhetnek még azokra az időkre, amikor mindenkinek drága volt a telefonálás, ugyanis a hívó és a hívott fél is fizetett, percenként akár 360 Ft-ot is. Ez manapság is drágának számít, így érthető, hogy tényleg csak a legszükségesebb esetekben használtak mobiltelefont.

Arra is emlékezhetünk még, hogy a rendszer kiépítésének hiánya miatt a hálózat elérhetősége is igen problémás volt, nem mindenhol volt térerő, vagy ha volt, az is igen gyenge lehetett.

Az itt elhelyezett Ericsson Hotline készülék még az 1990-es évek elején is modernnek számított annak ellenére, hogy a mostani telefonokkal összehasonlítva nem tűnik annak. Az akkumulátor teljesítménytől függően 3-6 órás működést lehetett elérni, ehhez szintén teljesítménytől függően 7 vagy 14 órás töltésre volt szükség. A készüléknek nagy előnye volt, hogy autóban is lehetett tölteni, és akár vezetés közben is lehetett telefonálni a kagyló kézben tartása nélkül. Hazánkban a 90-es évek elején az egyetlen mobilszolgáltató a Westel volt, és még 450 MHz-es hálózat működött, a körzetszámnak minden előfizető még a 60-ast kapta.

 

ESEMÉNYEK