Atomenergetikai Múzeum

2017.10.27

Múzeumi mozaik

Szakmai rendezvény az atomerőmű múzeumában

Paks, 2017. október 27. – Az Atomenergetikai Múzeum tevékenységeit átfogó és bemutató szakmai program keretében neves előadók méltatták az intézményben folyó munkát a múzeum költözése előtti egyik utolsó nagy rendezvényen.

 Az Atomenergetikai Múzeum Európában is egyedülálló módon mutatja be az atomenergetika és a Paksi Atomerőmű történetét. Országos szakmúzeumként öt év alatt több mint 85 ezer látogatót fogadva, számos múzeumpedagógiai és környezettudatos programot, családi és iskolai rendezvényt, vetélkedőt, közönségtalálkozót, versenyt, tábort lebonyolítva országosan is meghatározó kulturális intézménnyé nőtte ki magát. Jelenlegi helyén az atomerőmű működése során használt berendezéseknek, tudósokhoz köthető relikviáknak és időszaki kiállításoknak ad helyet, tevékenysége során jelentős szerepet vállalva az atomerőmű kommunikációs feladataiból. A múzeum egyedi programjain keresztül szórakoztató módon minden korosztályhoz közel viszi az atomenergetikához kapcsolódó ismereteket óvodáskortól felnőttkorig. Nem utolsó sorban pedig a hazai nukleáris energetika történetét dolgozza fel a kezdetektől napjainkig.

Az idén ötéves Atomenergetikai Múzeum az új atomerőművi blokkok építésével és az ahhoz kapcsolódó területátadási kötelezettséggel összefüggésben új helyre költözik a jövő év folyamán. Bár a végleges helyszínről még nem született döntés, átmenetileg Pakson, a korábbi ASE étterem épületében kialakított kiállítótérben és fizikai bemutatóteremben folytatja jövő évtől tevékenységét.

Az új kiállítóteremben lehetőség lesz a múzeumpedagógiai programok (óvodapedagógiai program, kihelyezett fizikaórák általános és középiskolások számára, Teller Ede vetélkedő – általános iskolai fizikaverseny, múzeumi tábor) továbbvitelére, valamint az országos programsorozatokhoz való csatlakozásra (Múzeumok Majálisa, Múzeumok Éjszakája, Múzeumok Őszi Fesztiválja), családi és szakmai programok, valamint fizikashow-k megtartására.

A jelentős változást hozó időszakot megelőzően a mai rendezvény nem a búcsút, inkább a jövő felé tett első lépést jelenti. A múzeum tevékenységének kiemelt területei: a múzeumi szakmunka, az atomerőmű történetének feldolgozása, a múzeumpedagógia, a környezettudatos nevelés, a műszaki szemlélet kialakításában betöltött, valamint a kommunikációt segítő szerep mind visszaköszöntek az előadók szavaiból. A múzeum létének fontosságát ugyanis olyan személyek tolmácsolták, akik hitelesek a saját területükön, szakmájukban, és rálátásuk van az intézmény tevékenységére.

A program zárásaként a hosszas kutatómunka eredményeként elkészült, Tömegtájékoztatás az atomkor hajnalán c. könyvet mutatták be a szerzők. A múzeum negyedszázados működésére is visszatekintett a rendezvény: az Üzemtörténeti Gyűjtemény létrehozása óta eltelt 25 év munkájáért Beregnyei Miklós az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Életmű díját vehette át.

 

                Dr. Kovács Antal                                                           Enyedi Bernadett

          kommunikációs igazgató                                                         múzeumvezető


A rendezvényen elhangzott előadások:

 

  • A jövő kihívásai és változások a beruházás területén Prof. dr. Aszódi Attila államtitkár, Miniszterelnökség

  • A múzeum feladata a múlt és a jelen összekapcsolásábanSzabó Benjamin volt kormánybiztos

  • Az Atomenergetikai Múzeum szerepe a múzeumok világában
    Dr. Váradyné Péterfi Zsuzsanna múzeumigazgató, Paksi Városi Múzeum

  • Természettudományos ismeretterjesztés és edukáció a múzeumban
    Härtlein Károly fizikatanár, mesteroktató, a BME tanszéki mérnöke

  • Környezettudatos program a múzeum közvetítésévelBakó Botond viselkedésökológus, a Földművelésügyi Minisztérium Vadonleső programjának vezetője

  • A múzeum hatása a műszaki szemlélet formálására Dr. Szmola J. Ernő okleveles fizikus, az EMIKA Elektromechanikai Zrt. vezérigazgatója

  • Tömegtájékoztatás az atomkor hajnalán c. könyv bemutatásaBencze Eszter,
    Beregnyei Miklós

  • Zárszó – Süli János tárca nélküli miniszter

A rendezvényről készült fotók innen érhetők el.

 

ESEMÉNYEK