Atomenergetikai Múzeum

Aktuális - Övegestől Hawkingig

 

Az Atomenergetikai Múzeum megnyitásának 7 évfordulója alkalmából szervezett Megoldások – A múzeum válaszai az ismeretterjesztés kihívásaira című rendezvény témájához kapcsolódóan mutatja be az ismeretterjesztő könyvek fejlődését az ötvenes évektől kezdve napjainkig. A vitrinekben évtizedenként csoportosítva láthatóak a kötetek, elsőként a tudománynépszerűsítő legenda Öveges professzor és a hazai tudományos ismeretterjesztés másik kiemelkedő alakjának, Simonffy Gézának a könyvei.

Láthatóak a ’90-es évektől oly népszerű kötetetek, mint például a Mi MICSODA sorozat vagy az Usborne természetbúvár könyvek.

A 2000-es évektől a könyvek tartalma aktualizálódott, pl. megnőtt a robotikával kapcsolatos kiadványok száma. Az ismeretterjesztő könyvek egyre igényesebb formában jelentek meg. Napjainkban a gyerekeknek szóló legsikeresebb művek legtöbbje interaktív, például kihajtható ablakokkal, forgatható részekkel vagy 3 dimenziós részetekkel rendelkeznek. 

Korunk egyik kiemelkedő ismeretterjesztő személyiségének, Stephen Hawkingnak kötetei zárják a kiállítást, nem véletlenül. Laikusoknak szóló művei méltán népszerűek.

ESEMÉNYEK

április
25

Óvodásprogram - Madocsai Kölyökkuckó Óvoda